FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura

Skriftlig fråga 2015/16:396 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-01
Överlämnad
2015-12-01
Anmäld
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Den 27 november träffade statsminister Stefan Löfven FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura. Enligt regeringens hemsida diskuterade statsministern och Mistura det allvarliga läget i landet och de ansträngningar som görs för att stödja en politisk lösning. Uppe för diskussion var även vad Sverige kan göra för att stödja FN:s och de Misturas arbete.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven vad de Mistura ansåg att Sverige kan göra för att stödja FN:s och de Misturas arbete.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:396 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:396 av Karin Enström (M) FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura

Karin Enström har frågat statsministern vad de Mistura ansåg att

Sverige kan göra för att stödja FN:s och de Misturas arbete. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har sedan Staffan de Mistura utsågs till Syriensändebud för FN uttryckt sitt starka stöd för en politisk lösning på Syrienkonflikten som bygger vidare på Genèvekommunikén, inkluderar den syriska oppositio-nen och där även de internationella och regionala nyckelaktörerna enga-geras. Detta uttrycktes bl.a. i regeringsförklaringen och i det svenska anförandet vid öppnandet av FN:s generalförsamling i september.

Regeringen stödjer de Misturas ansträngningar på flera sätt. Vi ger bl.a. stöd till den svenska ambassadören Birgitta Holst Alani som i höstas utsågs till facilitator för den av de Misturas fyra intra-syriska arbets-grupper som kommer att fokusera på statens institutioner, samhälls-tjänster och återuppbyggnad. Ytterligare stödåtgärder kan bli aktuella. Sverige verkar därtill för ett ökat EU-engagemang för en politisk lösning, med fokus på Wienprocessen, förtroendeskapande åtgärder samt kvinnligt deltagande och samlad representation av oppositionen i de ännu ej sjösatta FN-ledda fredsförhandlingarna.

Såväl statsministern som jag frågade, vid våra respektive möten med Staffan de Mistura den 27 november, vad Sverige kan göra för att stödja FN:s och de Misturas arbete. Vi betonade även vikten av kvinnors deltagande i fredsprocessen och underströk vår beredskap att stödja.

de Mistura svarade med att uttrycka uppskattning för det stöd som Sverige ger och det ansvar som vi har tagit. Särskild uppskattning uttrycktes över det stöd som Sverige ger till ambassadör Birgitta

Holst Alani.

Vidare betonade de Mistura vikten av diplomatiska ansträngningar till stöd för den politiska processen. Sverige uppmuntrades att, genom sina bilaterala kontakter, välkomna de åtaganden som gjorts av de regionala och internationella nyckelaktörerna och därigenom bidra till konstruk-tivt agerande och deltagande i processen.

Vad gällde frågan om kvinnors deltagande i fredsprocessen försäkrade de Mistura att det var en för honom prioriterad fråga.

Stockholm den 10 december 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.