FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2013/14:27 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-27
Anmäld
2013-10-01
Besvarad
2013-10-09
Svar anmält
2013-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 september

Fråga

2013/14:27 FN:s säkerhetsråd

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Jag har tagit del av en skrivelse daterad 12 juli 2013 enligt resolutionerna 751 (1992) och 1907 (2009) om Somalia och Eritrea till ordföranden för FN:s säkerhetsråd. Rapporten har rubriker att beakta, som al-Shabaabs struktur, rekrytering och träning, utländska stridande, taktik och mediestrategi och som regionalt och internationellt hot samt genderbaserat våld. Enligt experter har al-Shabaab attackerat flera länder liksom styrkor från multinationella Amisom. Antalet attacker och antalet dödade har snabbt ökat. 30 av 548 attacker mellan 2007 och 2012 utfördes av självmordsbombare. Terrorismen som våldsmetod förändras och kräver, tillsammans med internationalisering och finansiering, analys. Samtidigt vet vi att en nödvändig öppen debatt möter motstånd även här. Sveriges regering har sedan tidigare inte efterhört säkerhetsrådets uppmaning mot ofrivillig indrivning av så kallad diasporaskatt. Men kommer den hållningen att omprövas, och är åtgärder att vänta från regeringen?

Jag har följande fråga till utrikesministern:

Föranleder rapporter i FN:s säkerhetsråd som berör al-Shabaab några åtgärder från utrikesministern?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:27 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 oktober

Svar på fråga

2013/14:27 FN: s säkerhetsråd

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om rapporter i FN:s säkerhetsråd som berör Al-Shabaab föranleder några åtgärder från utrikesministern. 

Al-Shabaabs terroristverksamhet i Somalia och regionen är djupt oroande. Terroristdådet i Nairobi i slutet av september är det senaste exemplet. Att få bukt med denna terroristverksamhet förutsätter internationell samverkan.

I frågan hänvisas till den senaste rapporten från säkerhetsrådets grupp för övervakning av sanktionerna mot Somalia och Eritrea (Somalia

and Eritrea Monitoring Group, SEMG). Med anledning bl.a. av rapporten antog FN:s säkerhetsråd i år resolution 2111, vilkenmedför vissa ändringar i gällande vapenembargo mot Somalia.Resolutionen behandlar också frågorna om exportförbudet av träkol från Somalia,

den humanitära situationen och behovet av ett fungerande offentligt finansieringssystem. Inom EU förbereds nu ett rådsbeslut för att genomföra de ändringar som säkerhetsrådet beslutat om i nämnda resolution.Förändringar i FN:s sanktionsregimer medför således direkta åtgärder för svensk del eftersom Sverige, genom EU, har att följa denna bindande sanktionslagstiftning.

Sveriges representation vid FN överlämnade den 10 augusti 2012 en skrivelsetill ordförande i säkerhetsrådets sanktionskommitté för resolutionerna 751 (1992) och 1907 (2009) avseende Somalia och Eritrea.I skrivelsen beskrivs hur vi genomför vissa operativa aspekter av säkerhetsrådsresolution 2023 från 2011. I vårt svar till FN meddelas

bl.a. att eventuell användning av olagliga medel för indrivning av skatt i Sverige hanteras av rättsvårdande myndigheter, i enlighet med gällande svensk lagstiftning och internationell rätt. Vi informerade också om att ett antal fall av indrivning polisanmälts.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.