Till innehåll på sidan

FN:s millenniedeklaration och millenniemålen

Skriftlig fråga 2003/04:97 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-16
Anmäld
2003-10-16
Besvarad
2003-10-22
Svar anmält
2003-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 oktober

Fråga 2003/04:97

av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Carin Jämtin om FN:s millenniedeklaration och millenniemålen

I samband med ett seminarium i Malmö om millenniedeklarationen gavs information om denna viktiga milstolpe på vägen in i ett nytt århundrade. Dokumentet är ett uttryck för 191 nationers oro och engagemang för världens framtid. Vi får information om viktiga nyckelord som frihet, jämlikhet, solidaritet, tolerans, respekt för naturen och delat ansvar samt mål för fattigdomsbekämpning och så vidare. Sverige, liksom alla FN-länder, har ett åtagande att bidra till att millenniemålen uppfylls.

I detta åtagande ingår även att allmänheten ska informeras i dessa viktiga frågor. Vid seminariet framkom att svenska folket inte säger sig känna till deklarationens innehåll. Som exempel nämndes att vid en samling med 80 närvarande lärare, var det bara 2 som kände till innebörden i detta viktiga framtidsdokument.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka svenska folkets kännedom om FN:s millenniedeklaration och millenniemålen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:97 besvarad av

den 22 oktober

Svar på fråga 2003/04:97 om FN:s millenniedeklaration och millenniemålen

Statsrådet Carin Jämtin

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka svenska folkets kännedom om FN:s millenniedeklaration och millenniemålen.

Jag är enig med Lars-Ivar Ericson om vikten av att informera om de globala gemensamma överenskommelser som FN:s millenniedeklaration och millenniemålen är. Att vi lyckas skapa ett brett och engagerat stöd för en global utveckling är avgörande för att kunna driva en offensiv politik för global utveckling, en politik som genomsyrar alla områden. I grund och botten handlar det om att säkra vår gemensamma framtid.

Millenniedeklarationen och millennieutvecklingsmålen är grunden för propositionen Gemensamt ansvar @ Sveriges politik för global utveckling. Den är ett svar på den internationella utmaningen att utrota fattigdomen. Det är också det första millenniemålet, med etappmålet att halvera världsfattigdomen till 2015.

Utmaningen till oss alla är att genomföra de internationella åtaganden som millenniemålen innebär. I det arbetet är den samlade politiska viljan hos världens länder att sätta global utveckling framför andra mer kortsiktiga nationella intressen avgörande. Nationellt har utvecklingsländer själva huvudansvaret för att uppnå millenniemålen.

För att nå avgörande resultat krävs stora förändringar bland annat beträffande de rika ländernas jordbrukspolitik, handel, investeringar och skuldlättnadspolitik. Med andra ord så krävs det samstämmighet i politiken för global utveckling.

Nedan följer några konkreta exempel på vad som gjorts vad gäller information om millenniedeklarationen och millenniemålen.

Millenniemålen är konkretiseringen av den överenskomna internationella dagordningen för global utveckling, och kan ses som "världens chans".

Vi har nu ett unikt tillfälle att samordna våra insatser för global utveckling genom den plattform som millenniedeklarationen och millenniemålen innebär. Med kunskap om att vissa utvecklingsländer på 30 år åstadkommit vad som tog Europa över 100 år att göra, ökar möjligheterna att nå millenniemålen.

Under paraplyet Världens chans arbetar drygt 60 olika organisationer, institut och företag i Sverige på olika sätt för att bidra till millenniemålens förverkligande. Exempel på undertecknarnas arbete för millenniemålen sammanfattas i broschyren Världens chans, som i dag distribueras till alla riksdagsledamöters postfack.

År 2002 initierades denna millenniekampanj av Utrikesdepartementet. Målet är att bidra till förverkligande av millenniemålens genom att

  • öka kunskapen om millenniemålen och klargöra att Sverige har ett åtagande att bidra till att de uppfylls,
  • skapa engagemang för att detta ska kunna ske,
  • skapa politiskt handlingsutrymme nationellt samt underlätta för politiker att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att millenniemålen ska kunna uppnås samt
  • uppmuntra, delta i och inspirera till samarbete på det internationella planet för att bidra till att den globala opinionen för millenniemålen stärks.

Mycket har redan skett. Jag vill särskilt nämna att alla partiers riksdagskanslier informerades hösten 2002, att Utrikesdepartementet och Sida deltog på Bok- och biblioteksmässan både 2002 och 2003 och de insatser av Sida och Svenska FN-förbundet som riktats till ungdomar, såväl utbildningsdagar för skolledare och lärare som materialdistribution.

Glädjande är också de hundratals folkrörelser som engagerat sig och med stöd från Sida bidragit till att sprida information kring millenniemålen genom seminarier, debatter med mera.

Detta är ett urval av insatser. Arbetet har resulterat i att 41 % av svenskarna känner till millenniemålen, enligt Sidas opinionsundersökning (som publicerades av Sifo vecka 42).

Politiken för global utveckling förutsätter bred medverkan från olika aktörer i det svenska samhället. Utbildningsväsendets, folkrörelsers, näringslivets och fackföreningarnas roll bör förstärkas. Därför föreslår regeringen i propositionen Gemensamt ansvar @ Sveriges politik för global utveckling att ett medborgarforum med företrädare för såväl riksdagen, organisationer, näringslivet, forskare och experter samt regering och myndigheter inrättas.

Andra politikområden ska också utveckla strategier för att lyfta fram millenniemålen och vad som krävs för att nå dem i den svenska politiken för global utveckling.

Genom att vi från svensk sida inom EU och FN tar millenniedeklarationens förpliktelser på allvar kan vi skapa allianser med likasinnade länder. Det ökar våra möjligheter att driva arbetet för att uppfylla millenniemålen. Inte minst för att driva på de rika ländernas åtagande i mål 8 gällande jordbruks- och handelssubventioner, skuldlättnader och ett större och bättre samordnat utvecklingssamarbete.

Jag ser fram emot fortsatt gott samarbete med riksdagspartierna i arbetet för en rättvis och hållbar global utveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.