FN-resolution för Burma

Skriftlig fråga 2006/07:83 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-02
Anmäld
2006-11-07
Besvarad
2006-11-08
Svar anmält
2006-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 november

Fråga

2006/07:83 FN-resolution för Burma

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Diktaturen i Burma är kompakt och demokratiseringsprocessen har stagnerat. De sittande icke folkvalda generalerna har inte visat några tecken på öppningar vad gäller frisläppandet av politiska fångar som Nobelpristagaren och ledaren för National League for Democracy, Aung San Suu Kyi. Inte heller har en dialog öppnats gentemot övriga minoriteter eller förtryckta grupper i landet. I dag sitter över 1 000 politiska fångar inlåsta och militärjuntan har nyligen stramat åt situationen för landets studenter, vilka utgjort kärnan bland demokratiaktivister. Flera viktiga representanter för studentrörelsen har tillfångatagits av regimen för att de ska tystas. Under tiden ökar frustrationen i landet bland en allt fattigare befolkning och en ökad risk för en humanitär katastrof som omvärlden inte kan blunda för. Fortfarande trakasseras många journalister och politiker. Kvinnor och barn utnyttjas som billig arbetskraft. I det internationella samfundet har länge diskussioner pågått om att skärpa tonen än mer gentemot den diktatoriska regimen. Tidigare FN-resolutioner i generalförsamlingen har dock tyvärr inte fått några större effekter. Nu förs fram att Sverige och övriga EU-länder bör agera kraftfullare för att Burma formellt tas upp på agendan för FN:s säkerhetsråd med målet att uppnå en bindande resolution.

Avser utrikesministern att agera för en bindande FN-resolution för att påskynda demokratiseringsprocessen i Burma?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:83 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 november

Svar på fråga

2006/07:83 FN-resolution för Burma

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag avser att agera för en bindande FN-resolution för att påskynda demokratiseringsprocessen i Burma.

Jag delar till fullo Birgitta Ohlssons oro över den politiska utvecklingen i Burma och bristen på respekt för mänskliga rättigheter i landet.

Regeringen stöder en behandling av Burma i FN:s säkerhetsråd och välkomnar de briefingar som undergeneralsekreteraren Ibrahim Gambari  hållit i säkerhetsrådet. Den senaste briefingen, som hölls den 29 september, innebar att det var första gången som Burma behandlades som en formell punkt på säkerhetsrådets dagordning.

En vidare behandling av Burma i säkerhetsrådet @ med utsikt att följas av en resolution @ vore ett viktigt steg i positiv riktning. Det är angeläget att upprätthålla trycket på den burmesiska regimen vad gäller kraven på en demokratisk utveckling. Sverige har i detta syfte löpande kontakter med medlemmar i säkerhetsrådet.

Det är också regeringens förhoppning att USG Gambaris besök i Burma de närmaste dagarna ska leda till en förbättrad dialog mellan det internationella samfundet och den burmesiska regimen.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.