FN-rapport om Kongo

Skriftlig fråga 2008/09:765 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-20
Anmäld
2009-03-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-01
Besvarad
2009-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga

2008/09:765 FN-rapport om Kongo

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I en FN-rapport under 2008 pekade man på Rwandas stöd till Kongorebeller. Sverige fryste som en konsekvens utbetalningar till Rwandas regering. Flera länder har kopplingar till utförsel av råvaror. Regeringen har fått kritik för att dialogen inför frysningen uteblev liksom samtal för hur man kan gå vidare för samverkan i regionen. FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa slog bland annat fast att general Laurent Nkundas CNDP-rebeller fick såväl logistiskt som militärt stöd från Rwanda. Personförändringar har skett vilket återstår att bedöma, oro kvarstår. Och det är viktigt att se hur konflikter i Storasjöregionen går in i varandra liksom de framsteg som uppnåtts. Men för regeringen återstår inte minst att synliggöra kopplingen till banker, företag och ledande personer inom EU-området. Råvaruhandeln som har sin upprinnelse i Kongos fyndigheter bidrar till att konflikter kan fortgå. Och EU-politiker har inte tagit sitt ansvar i kopplingen till råvarumarknaden här. Utrikesminister Carl Bildt har att inom EU vidta erforderliga åtgärder. Rättslig prövning har ännu inte övervägts.

Vilken åtgärd har utrikesministern vidtagit inom EU med anledning av FN:s expertgrupps rapport S/2008/773 angående Kongo, DRK?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:765 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 1 april

Svar på fråga

2008/09:765 FN-rapport om Kongo

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilken åtgärd jag har vidtagit inom EU med anledning av FN:s expertgrupps rapport S/2008/773 angående Kongo.

I december 2008 publicerade FN:s sanktionskommitté en expertgruppsrapport om bland annat Demokratiska republiken Kongos (DRK) och Rwandas stöd till rebellgrupperna i östra Kongo. FN:s och som en konsekvens därav EU:s restriktiva åtgärder mot DRK har förlängts och till viss del utökats – möjlighet till listning av personer och entiteter som är involverade i illegal utvinning av naturresurser. Rapporten och dess rekommendationer och eventuella åtgärder har diskuterats och kommer att fortsatt diskuteras i FN:s sanktionskommitté och FN:s säkerhetsråd.

FN:s rapport och bland annat frågan om den illegala utvinningen av naturresurser och dess inverkan på konflikten i östra DRK diskuteras i EU och dess rådsarbetsgrupper. Nyligen tillsattes en arbetsgrupp inom EU med syfte att närmare undersöka och identifiera den illegala utvinningen och handeln av naturresurser i Stora sjöområdet. Arbetsgruppen, där Sverige deltar, kommer bland annat att kartlägga vilka initiativ som finns på området, de olika certifieringsprocesser och uppförandekoder samt vad som görs för att främja handel i post-konfliktområden som ett medel att nå utveckling.

Sverige följer de olika processer som pågår och inte minst FN:s hantering av rapporten samt Rwandas och DRK:s åtgärder i relation till de uppgifter som framkommit i rapporten. Sverige för även bilateralt en dialog med företrädare för både Rwandas och DRK:s regeringar i detta avseende. Svenska representanter har därvidlag framfört att vi förväntar oss ett konstruktivt agerande från både Rwandas och DRK:s sida i förhållande till de rekommendationer som ges i rapporten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.