FN-biståndets effektivitet

Skriftlig fråga 2004/05:741 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-19
Anmäld
2005-01-19
Besvarad
2005-01-26
Svar anmält
2005-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2004/05:741

av Henrik von Sydow (m) till statsrådet Carin Jämtin om FN-biståndets effektivitet

Den 11 januari deltog biståndsminister Carin Jämtin i FN:s ministermöte om internationellt bistånd till de katastrofdrabbade länderna runt Indiska oceanen. Under mötet diskuterades den fortsatta humanitära hjälpen till katastrofområdet, stöd till tidiga återuppbyggnadsinsatser samt formen för det fortsatta internationella stödet. Det är nu ytterst viktiga och angelägna uppgifter som väntar.

Under mötet redovisades också hur mycket humanitärt bistånd varje land valt att ge till de drabbade, med utgångspunkt i FN:s totala begäran på 6,7 miljarder kronor. Den svenska staten bidrar med 150 miljoner kronor att utbetalas till FN via Sida. Genom privata givare har Unicef samlat in ytterligare 16 miljoner kronor till katastrofarbetet. Mot bakgrund av de uppmärksammade betänkligheterna om omfattande korruption under FN:s olja-mot-mat-program i Irak, att det varit ineffektivt och att biståndet hamnat i FN-byråkraternas egna fickor, finns det skäl att agera för transparens i den förestående FN-operationen. Vad gäller Olja-mot-mat-programmet pågår ett omfattande revisionsarbete, men blotta misstanken om oegentligheter och korruption måste leda till att det omfattande bistånd som nu fördelas av FN måste följas upp av krav på både effektivitet och transparens.

Vilka åtgärder avser biståndsministern att vidta för att de delar av den svenska statens katastrofbistånd som administreras av FN ska hanteras med högsta grad av effektivitet och transparens?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:741 besvarad av

den 26 januari

Svar på fråga 2004/05:741 om FN-biståndets effektivitet

Statsrådet Carin Jämtin

Henrik von Sydow har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de delar av den svenska statens katastrofbistånd som administreras av FN ska hanteras med högsta grad av effektivitet och transparens.

Låt mig först framhålla, att jag delar Henrik von Sydows uppfattning om vikten av effektivitet och öppenhet i FN:s katastrofbistånd. Detta har vi också länge framfört i vårt samarbete med berörda FN-organ.

I de mycket pressade förhållanden som råder vid en katastrof är det avgörande att de begränsade resurser som står till förfogande används så verkningsfullt som möjligt. Korruption eller bristande öppenhet skadar alla former av bistånd.

Jag har dock fullt förtroende för FN:s ansträngningar att förhindra att sådana problem uppstår, liksom för FN:s humanitära biståndsverksamhet överlag. FN är verksamt med humanitärt bistånd i samtliga humanitära kriser i världen i dag. Organisationens olika delar dras vanligen med stora finansiella underskott och är vana vid utmaningen att utnyttja begränsade medel till att uppnå största möjliga nytta. FN har också lång erfarenhet av att iaktta särskild vaksamhet mot den ökade risk för förskingring och annan form av korruption som följer av att humanitärt bistånd ofta innebär ett ansenligt resurstillskott i mycket fattiga områden.

Jag är övertygad om att förutsättningar därför finns för en fullgod hantering från FN:s sida också i den föreliggande katastrofen. Likafullt kan det finnas anledning att vara särskilt aktsam. Omvärldens oerhörda hjälpvilja har medfört ett resurstillskott utöver det vanliga. Vid det möte i Genève jag deltog i den 11 januari tillkännagav FN:s nödhjälpssamordnare Jan Egeland ett par särskilda förebyggande åtgärder. För det första ska FN söka tillse att dess system för registrering av finansiella bidrag på ett än mer fullvärdigt sätt kan följa bidrag, från det att de lämnas som utfästelser till det att de betalas ut, och även ange vad bidragen används till. Vidare har FN upprättat en mekanism för att omedelbart kunna sända ut revisionspersonal till kontor där insatser genomförs, för det fall att misstankar om korruption eller andra oegentligheter uppstår.

Jag har fullt förtroende för att dessa åtgärder stärker FN:s förmåga att med största möjliga öppenhet och effektivitet administrera den humanitära hjälpen till de människor som drabbats av flodvågskatastrofen. Åtgärderna kommer att utvärderas efterhand. En möjlighet jag ser, i det fall åtgärderna faller väl ut, är att de skulle kunna regelfästas till att vara i kraft också bortom den föreliggande katastrofen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.