FM Loggs verksamhet på Gotland

Skriftlig fråga 2004/05:1713 av Wahlén, Gunilla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-25
Anmäld
2005-05-25
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 2004/05:1713

av Gunilla Wahlén (v) till försvarsminister Leni Björklund om FM Loggs verksamhet på Gotland

I samband med försvarsbeslutet, Vårt framtida försvar proposition 2004/05:5, beslutades att statliga verk, myndigheter och bolag ska genomföra en omlokalisering av statliga arbetstillfällen. Detta i avsikt att mildra de arbetsmarknadspolitiska och regionalpolitiska effekter som en nedskärning av omkring 5 000 tjänster inom försvaret medför.

Omlokaliseringsarbetet har planerats och är på god väg att genomföras genom en överenskommelse mellan samarbetspartierna s, v och mp. I detta arbete har regeringen tillsammans med v och mp haft ett klart och tydligt regionalt fokus.

För en tid sedan blev det offentligt att FM Logg ska läggas ned på Gotland och flytta sin verksamhet. Detta beslut är direkt kontraproduktivt till det omlokaliseringsarbete som har genomförts. Vid beslut liknande FM Logg på Gotland ska även försvaret ta regional hänsyn. Att redan utsatta regioner inte ska bli ytterligare drabbade är en mycket viktig del av lokaliseringsbeslut.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Leni Björklund:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att inte redan utsatta regioner blir mer sårbara vid omstrukturering av försvarets civila verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1713 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1713 om FM Loggs verksamhet på Gotland

Försvarsminister Leni Björklund

Gunilla Wahlén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att inte redan utsatta regioner blir mer sårbara vid omstrukturering av försvarets civila verksamhet. Bakgrunden till frågan är att Försvarsmaktens logistiks ekonomi- och lönekontor i Visby ska läggas ned i september 2006.

Genom riksdagens beslut om försvarspolitisk inriktning i december 2004 fortsatte omstruktureringen av Försvarsmakten från ett invasionsförsvar till ett modernt insatsförsvar. Förändringen innebär bland annat att insatsförbanden blir färre. När insatsorganisationen minskas kan också Försvarsmaktens grundorganisation reduceras. Riksdagens beslut i december innebar därför att ett antal organisationsenheter skulle läggas ned.

Organisationsenheten Försvarsmaktens logistik (FMLOG) ansvarar för Försvarsmaktens underhållstjänst och stödverksamhet, bland annat ekonomi- och lönekontoren. I propositionen om Försvarsmaktens grundorganisation i oktober 2004 (prop. 2004/05:43) redovisade regeringen frågor om FMLOG. Regeringen anförde bland annat att Försvarsmakten bör intensifiera de pågående processerna för att ytterligare koncentrera verksamheten. Regeringen bedömde att personalstyrkan inom FMLOG, i förhållande till nuvarande personalramar, kommer att reduceras med ca 120 yrkesofficerare och ca 1 600 civila årsarbetskrafter till utgången av 2007.

Ekonomi- och lönekontoren finns för närvarande i Stockholm, Visby, Karlskrona, Karlsborg och Boden. Försvarsmakten har utrett den framtida strukturen för ekonomi- och lönekontoren med inriktningen att verksamheten ska rationaliseras och att den kan koncentreras till ett enda kontor till 2008. Regeringen beslutade den 21 april 2005 att detta kontor ska vara lokaliserat till Boden. I anslutning till regeringens beslut konstaterade jag att arbetsmarknadsläget i Boden är kärvt och att Boden kommer att förlora ytterligare arbetstillfällen genom omstruktureringen av försvaret. Samtidigt kunde jag konstatera att det finns goda förutsättningar att driva den framtida samordnade verksamheten inom FMLOG:s ekonomi- och lönekontor i Boden. Det var en samlad bedömning som låg till grund för regeringens beslut att lokalisera kontoret till Boden.

Den 29 april 2005 informerade Försvarsmakten om hur denna omstrukturering ska genomföras. Enligt myndighetens planering ska kontoret i Visby avvecklas den 30 september 2006, varvid ca 65 personer kommer att beröras.

Statlig liksom annan verksamhet måste löpande effektiviseras. Försvarsmakten ska därför kontinuerligt rationalisera sin verksamhet. Avvecklingen av kontoren i Visby, Karlskrona, Karlsborg och Stockholm är en del i en nödvändig anpassning och rationalisering av FMLOG:s verksamhet till Försvarsmakten i övrigt, samt ett utnyttjande av de effektiviseringsmöjligheter som ligger i användandet av modern teknologi.

Regeringen redovisade i propositionen Vårt framtida försvar (prop. 2004/05:5) de regionala konsekvenserna av reduceringarna i Försvarsmaktens grundorganisation. I propositionen aviserade regeringen också statliga insatser i de mest berörda regionerna.

När det gäller Gotland redovisade regeringen den 9 april i år statliga utlokaliseringar av hela eller delar av bland annat Arbetslivsinstitutet, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, kronofogdemyndigheten, Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar och Sida till Gotland. Sammanlagt rör det sig om ca 465 årsarbetstillfällen som ska omlokaliseras 2005@2008. Till detta kommer att statligt ägda bolag ska generera ca 170@180 arbetstillfällen på Gotland.

Regeringen har således tagit ett betydande ansvar för sysselsättningen på Gotland.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.