Flytt av varg till södra Sverige

Skriftlig fråga 2023/24:312 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-28
Överlämnad
2023-11-29
Anmäld
2023-11-30
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

Länsstyrelserna är regeringens förlängda arm ute i länen och står för en betydande del av den statliga förvaltningen i varje län. Länsstyrelserna planerar att föreslå att minst 60 vargar förflyttas från mellersta Sverige till Sydsverige. Därmed kan vargstammen i den sydligaste delen av landet komma att mångdubblas. Detta rapporterar Sveriges Television. Enligt Länsstyrelsen Gävleborg vill de ”föreslå en förändring så att det flyttas mellan 60 och 85 vargar till södra förvaltningsområdet”.

För boende i Kalmar län skulle detta få negativa konsekvenser.

Förra veckan var frågan uppe i Kalmar länsstyrelses viltförvaltningsdelegation. 12 av 14 ledamöter i delegationen var emot. Kommunstyrelsens ordförande i Nybro, Tobias Fagergård (S), och kommunstyrelsens andra vice ordförande i Västervik, Marcus Fridlund (S), röstade båda emot förslaget utifrån de negativa konsekvenser detta skulle få för Kalmar län. Också övriga partiföreträdare från C och KD var emot. Partiföreträdarna är utsedda av Region Kalmar län, inte av staten.

En av de två ledamöter i delegationen som röstade för var landshövdingen Allan Widman, som liksom den av statsministern utsedda miljöministern kommer från Liberalerna. I sammanhanget är det värt att notera att Liberalerna inte valdes in i Kalmar läns regionfullmäktige i valet 2022 då partiet inte nådde upp till det stöd som krävs hos befolkningen för att få företrädas i fullmäktige – partiet fick 2,82 procent av rösterna. En fråga som infinner sig är om detta är Regeringskansliets och Miljödepartementets försök att gå bakvägen för att få sin vilja igenom i frågor som lokalbefolkningen i Kalmar län redan har avfärdat i valet.

Statsministern gick bland annat till val på att minska den svenska vargstammen. Han sa i valrörelsen dock inget om att vargstammen skulle spridas över landet på det sätt som regeringens länsstyrelser nu föreslår. 

Med anledning av ovanstående omständigheter vill jag fråga statsminister Ulf Kristersson:

 

Står statsministern bakom att minst 60 vargar flyttas till södra Sverige, och vilka åtgärder har statsministern vidtagit för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser detta riskerar att få för boende i södra Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:312 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)


Svar på fråga 2023/24:312 av Laila Naraghi (S)
Flytt av varg till södra Sverige och 2023/24:313 av Laila Naraghi (S) Flytt av varg till södra Sverige

Laila Naraghi har i två likalydande frågor frågat statsministern samt klimat- och miljöministern om de och regeringen står bakom att minst 60 vargar flyttas till södra Sverige, och vilka åtgärder statsministern samt klimat- och miljöministern har vidtagit inom sina ansvarsområden för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser detta riskerar att få för boende i södra Sverige.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna. Jag väljer att svara på frågorna samlat.

Just nu pågår arbetet med en översyn av miniminivåerna för varg, dvs. hur många vargar som minst måste finnas i olika delar av Sverige för att uppnå de nationella målen. Denna process ska genomföras minst en gång vart femte år. I processen lämnar länsstyrelserna förslag till miniminivå för rovdjursförvaltningsområdet, exempelvis om de anser att miniminivån bör höjas eller sänkas inom området. Även länens viltförvaltningsdelegationer är involverade i arbetet. Om nivån ska sänkas inom ett område kan det innebära en höjning i ett annat. Det handlar alltså inte om att fysiskt flytta vargar till södra Sverige. Naturvårdsverket fastställer i slutändan miniminivån inom ramen för de nationella målen och med beaktande av artens naturliga utbredningsområde. Naturvårdsverket fastställde miniminivåer för varg senast 2019.

Att länsstyrelserna lämnar förslag på hur de anser att en ny fördelning av miniminivåer bör se ut är en del av det regionala arbetet, och inget jag eller regeringen bör ha åsikter om. Naturvårdsverket har ännu inte fattat något beslut om ny fördelning av miniminivåer, och jag varken kan eller vill föregripa den process som pågår regionalt.

Stockholm den 6 december 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.