Flyktingkrisen på Sri Lanka

Skriftlig fråga 2009/10:25 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-23
Anmäld
2009-09-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-10-05
Svar anmält
2009-10-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Fråga

2009/10:25 Flyktingkrisen på Sri Lanka

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Fem månader efter det att den tamilska gerillan besegrats av Sri Lankas regeringstrupper sitter fortfarande 300 000 tamilska flyktingar i regeringskontrollerade läger. Förhållandena i det största, Manik Farm, är outhärdliga. Regn har redan förstört avlopps- och vattenreningssystem samtidigt som ett stort antal tält trasats sönder. I oktober börjar monsunperioden. FN-chefen Ban Ki Moon agerar men EU måste stödja honom och vara tydligt gentemot Sri Lankas regering med att människorna nu måste få lämna lägren. Kanske kan den indiska regeringen förmås att hjälpa till i samtalen med Sri Lankas regering. Förhållandena i flyktinglägren liksom rykten om olika gripanden och ”rehabiliteringsläger” skapar oro kring om stadigvarande fred och försoning kan uppnås.

Är utrikesministern beredd att genom EU och genom kontakter med Indien ta initiativ som kan lösa flyktingsituationen på Sri Lanka?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:25 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 oktober

Svar på fråga

2009/10:25 Flyktingkrisen på Sri Lanka

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig om jag är beredd att genom EU och genom kontakter med Indien ta initiativ som kan lösa flyktingsituationen på Sri Lanka.

Låt mig understryka att jag delar Ameer Sachets oro över de ca 265 000 tamilska flyktingar som ännu inte haft möjlighet att lämna lägren och återvända hem. De sista månaderna av krig medförde ett mänskligt lidande och situationen föranledde ett aktivt agerande från det internationella samfundet, inte minst från EU och enskilda medlemsländer.

Fyra månader efter krigsslutet är förhållandena för flyktingarna fortsatt mycket svåra. De annalkande monsunregnen hotar att ytterligare förvärra situationen och det är av yttersta vikt att flyktingarna ges möjlighet att lämna lägren.

Under det svenska EU-ordförandeskapet fortsätter EU, liksom andra delar av det internationella samfundet, att aktivt engagera sig i Sri Lankas situation. Avsikten är exempelvis att under hösten på nytt ta upp Sri Lanka inom EU:s ministerråd för att se hur EU kan bidra till att lösa den humanitära krisen i landet, stärka skyddet för internationell rätt inklusive mänskliga rättigheter samt gynna förutsättningarna för en rättvis och bestående politisk lösning i Sri Lanka. EU och Sverige stöder fullt ut FN:s ansträngningar och Ban Ki Moons engagemang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.