flygsäkerhet

Skriftlig fråga 1997/98:475 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-19
Besvarad
1998-02-25
Anmäld
1998-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:475 av Ronny Olander (s) till kommunikationsministern om flygsäkerhet

Huvudsemestertider närmar sig och med den en ökande trafik i luftrummet, då ökar också kraven på att flyget är ett säkert transportmedel att förflytta sig med. Under 1997 flög 1,7 miljoner svenskar på charterresa. Många drabbades av långa väntetider, när flygplan blev stående i väntan på service. Även en van resenär inom reguljärflyget kan uppleva att det är ofta som plan blir stående på marken, därför att det finns tekniskt fel på flygplanet. Oroande s.k. larmrapporter återfinns bl.a. i massmedierna med rubriker som "Det farliga flyget". Under 1990-talet har flyget krävt 10 181 människoliv runt om i världen. 1997 dog 1 306 människor i 51 flyghaverier. Researrangörerna tar oftast det billigaste flygbolaget och räknar med att "eftersom de är godkända av myndigheterna, så håller alla bolag samma standard" men så är det inte.

Konkurrensen i branschen pressar priserna nedåt och gör att vinstmarginalerna krymper. Detta kan innebära att också gränserna pressas till nackdel för säkerheten. Varierande teknisk utrustning på ländernas flygplatser, utbildning av piloter och markpersonal, skiftande arbetstidslagstiftning m.m. kan utgöra riskfaktorer. Små flygbolag har ofta mindre resurser och får vid stillastående snabbinhyra planresurser. Sverige skulle kunna utgöra en förebild i hur man hanterar nollvision. Internationellt samarbete är viktigt. Min fråga till ministern är:

Avser ministern att ta initiativ till en s.k. nollversion för flygtrafiken, sett ur ett internationellt/nationellt perspektiv?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:475 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:475 om flygsäkerhet
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Ronny Olander har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en s.k. nollvision för flygtrafiken, sett ur ett internationellt/nationellt perspektiv.

Först vill jag understryka att den svenska flygsäkerheten är hög och i nivå med den i övriga välutvecklade luftfartsnationer. Vad gäller linjefarten och chartertrafiken har vi inte haft några omkomna sedan 1989.

Chartertrafiken har figurerat i massmedierna den senaste tiden, delvis därför att flygningar har blivit försenade eller inställda och därmed gett oönskade konsekvenser för resenärerna. Charterbranschen är en lågprisverksamhet som arbetar med små resurser. Därför kan det vara svårt att snabbt få fram ersättningsflyg vid tekniska problem. Att man vid dylika situationer inte tillåter flygplanet att starta visar att flygbolagen tar sitt ansvar för flygsäkerheten. Den rapportering av incidenter som kontinuerligt görs till Luftfartsinspektionen utpekar inget bolag som riskabelt att flyga med.

Vad gäller nollvisionen, som i praktiken gäller inom flyget, så avser regeringen i den kommande transportpolitiska propositionen att föreslå att nollvisionen skall gälla för samtliga trafikslag. Luftfartens internationella natur innebär att det internationella samarbetet är viktigt. I det här sammanhanget vill jag särskilt nämna det arbete som för närvarande pågår inom EU att tillskapa en europeisk, gemensam flygsäkerhetsmyndighet. Sverige intar här en aktiv roll för att skapa så bra förutsättningar som möjligt att ytterligare höja flygsäkerheten på internationell basis.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.