Till innehåll på sidan

Flygrutter som underminerar Taiwans suveränitet

Skriftlig fråga 2023/24:899 av Nima Gholam Ali Pour (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-13
Överlämnad
2024-05-14
Anmäld
2024-05-15
Svarsdatum
2024-05-22
Sista svarsdatum
2024-05-22
Besvarad
2024-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

År 2015 meddelade Kina att de skulle införa nya flygrutter längs den sydöstra kusten. En av dessa flygrutter, M503, låg mycket nära gränsen till Taiwans luftrum, vilket kunde utgöra en risk för flygtrafiken mellan Taiwan och några av dess öar.

Efter förhandlingar mellan Taiwan och Kina kom de överens om följande justeringar:

  • M503-flygrutten skulle flyttas längre västerut, mot Kina, och endast användas för trafik i nord-sydlig riktning. Det skulle också finnas möjlighet att flytta flygrutten ännu mer västerut vid särskilda tillfällen.
  • De öst-västliga flygrutten (W121, W122 och W123) skulle inte aktiveras förrän parterna hade kommunicerat med varandra.

Den 30 januari 2024 meddelade Kina ensidigt att de ändå skulle aktivera W122 och W123 och flytta M503-flygrutten tillbaka österut, utan buffertzon till Taiwans luftrum. Detta ökade risken för olyckor och utgjorde ett direkt hot mot flygsäkerheten i regionen. Det ökade också risken för eskalering i den känsliga geopolitiska situationen.

Kinas införande av de nya civila flygrutterna nära Taiwans luftrum har väckt starka reaktioner från Taiwan. Eftersom Kina har genomfört dessa ensidiga åtgärder utan att samråda eller komma överens med Taiwan riskerar det att öka spänningarna i regionen. Med dessa handlingar signalerar Kina även att de avser att ändra status quo i Taiwansundet, vilket underminerar den regionala stabiliteten.

Som en nära allierad till USA och partner till Taiwan bör Sverige använda sin röst inom internationella organisationer som ICAO (FN:s internationella civila luftfartsorganisation) och EU för att uttrycka oro över Kinas agerande. Sverige bör tydligt fördöma Kinas ensidiga åtgärder och uppmana Kina att i stället söka dialog och förhandlingar för att hitta fredliga lösningar som respekterar Taiwans suveränitet.

Genom att tydligt fördöma Kinas ensidiga agerande och i stället uppmana till dialog och förhandlingar kan Sverige bidra till att bevara den regionala stabiliteten och undvika en eskalering av spänningarna i Taiwansundet.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att fördöma Kinas ensidiga agerande avseende flygrutterna som hotar stabiliteten i Taiwansundet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:899 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:899 Flygrutter som underminerar Taiwans suveränitet

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:899 av Nima Gholam Ali Pour (SD) Flygrutter som underminerar Taiwans suveränitet

Nima Gholam Ali Pour har frågat mig om jag avser att fördöma Kinas ensidiga agerande avseende flygrutterna som hotar stabiliteten i Taiwansundet.

 

Regeringen har tydligt uttryckt att de ökande spänningarna i Taiwansundet inger oro, och att hot om militärt våld är oacceptabelt. Sådana budskap förmedlas såväl offentligt som i dialog med kinesiska företrädare. Det är viktigt, också för Europa, att meningsmotsättningar löses på fredlig väg och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning.

Regeringen verkar aktivt för att stärka enigheten i EU:s gemensamma Kinapolitik. Regeringen verkar också för ett fördjupat transatlantiskt samarbete. I en omvärld som alltmer präglas av både geoekonomiska, geopolitiska och regionala spänningar, växande maktanspråk och försök att underminera den regelbaserade världsordningen är detta särskilt angeläget.

Stockholm den 22 maj 2024

 

 

 

 

Tobias Billström 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.