Flygförbindelse Östersund-Umeå

Skriftlig fråga 2011/12:181 av Holma, Siv (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-25
Anmäld
2011-11-29
Besvarad
2011-11-30
Svar anmält
2011-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga

2011/12:181 Flygförbindelse Östersund–Umeå

av Siv Holma (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Trafikverket har upphandlat vilket flygbolag det är som ska sköta flygförbindelsen mellan Östersund och Umeå. Flyget är i första hand ett sätt att länka ihop Östersunds sjukhus med regionsjukhuset i Umeå. Vinnaren i upphandlingen är Direktflyg som började trafikera sträckan den 31 oktober. På flygbolagets hemsida framgår det tydligt att rullstolsburna inte kan förvänta sig någon hjälp. Det här är oerhört allvarligt med tanke på att flyget ska betjäna sjuka som reser till universitetssjukhuset.

Regeringen har tillskjutit pengar för att flyglinjen ska fungera och Trafikverket har utfört uppdraget. Trafikverket borde ha vetat vilken sorts service det är som behövs och anpassat kraven efter det i sin upphandling. Uppenbarligen har det här inte fungerat.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd:

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med dessa missförhållanden?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:181 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 30 november

Svar på fråga

2011/12:181 Flygförbindelse Östersund – Umeå

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Siv Holma har frågat mig vad jag avser att göra för att komma till rätta med att rullstolsburna inte kan förvänta sig hjälp när de reser med den upphandlade flyglinjen mellan Östersund och Umeå.

Trafikverkets upphandling av flygtrafik mellan de två norrländska städerna Östersund och Umeå innebär att tillgänglighet med kollektiva färdmedel blir bättre, i minst fyra år till, än vad som annars skulle ha varit fallet. Det ursprungliga motivet till att flygtrafik upphandlats på sträckan Östersund–Umeå var att Jämtlands län skulle få förbättrade resmöjligheter till regionsjukvården vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Resvaneundersökningar visar att det nu endast är mycket liten andel av resenärerna på denna flyglinje som är patienter. En fortsatt upphandling motiveras, enligt Trafikverket, främst av att flyglinjen fyller en viktig funktion för att säkerställa en god interregional tillgänglighet.

Enligt EU-förordningen 1107/2006 bör personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet ha samma möjligheter som andra medborgare att resa med flyg. Samtidigt finns det en undantagsbestämmelse som anger att flygoperatören kan neka ombordstigning om planets fysiska storlek gör transporten omöjlig. I dessa fall måste flygbolaget vidta vissa åtgärder, som att informera om reglerna vid bokning och göra rimliga ansträngningar att hitta ett godtagbart alternativ. Arbetsmiljöverket förbjöd för två år sedan Luftfartsverket – som sedan dess fått flygplatsverksamheten bolagiserad och nu heter Swedavia – att lyfta passagerare med funktionsnedsättning från flygplanssäte om planet är av modellen Beechcraft 1900.

Jag har blivit informerad om att Rikstrafiken, som var ansvarig myndighet för upphandlingar av flygtrafik till och med 2010, har haft en dialog med Swedavia om att flygplatsägaren ska införskaffa sådan utrustning som skulle möjliggöra resor för personer som använder rullstol även med små flygplan.

Jag håller med Siv Holma om att det är angeläget att rullstolsanvändares möjlighet att resa även med små flygplan i linjetrafik tillgodoses. Därför ser jag positivt på att Trafikverket, flygbolag och berörda flygplatser fortsätter sin diskussion om hur problemet kan lösas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.