Flygets pandemikostnader

Skriftlig fråga 2021/22:631 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-15
Överlämnad
2021-12-15
Anmäld
2021-12-16
Svarsdatum
2021-12-30
Sista svarsdatum
2021-12-30
Besvarad
2021-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Fortsatta ekonomiska underskott i luftfarten till följd av pandemin covid-19.

De negativa konsekvenserna av covid-19-pandemin blir nu allt tydligare. Inom luftfartens infrastruktur, som normalt finansieras genom flygbolagens avgifter, finns nu stora underskott i både infrastruktur och säkerhetssystem. Transportstyrelsen har beräknat att underskottet i de undervägsavgifter som flygbolagen betalar för att flyga i svenskt luftrum till cirka 1,6 miljarder kronor för år 2020 och för avgiftssystemet för säkerhetskontroll av passagerare (GAS) till drygt 700 miljoner. Dessa underskott växer för varje dag och Transportstyrelsen som är administratör av samtliga avgiftssystem (både system baserat på nationella regler och EU-regler) har informerat branschen om de avgiftshöjningar man måste räkna med framöver om inte något görs. Detta är då avgiftshöjningar som slår direkt på flygoperatörer och deras passagerare/gods.

Underskotten det handlar om har uppstått som en följd av att flygplatser och luftrum hållits öppet för samhällsviktigt flyg även under pandemin då den reguljära flygtrafiken var mycket liten. Även nu när viss kommersiell trafik återkommit fortsätter underskotten byggas upp. Att vältra över hela det underskott pandemin orsakat på flygtrafikens operatörer och passagerare skulle omedelbart resultera i kraftigt höjda kostnader som direkt skulle drabba tillgängligheten i hela landet samt landets tillgänglighet till andra länder. Därtill finns det en risk för ytterligare negativ klimatpåverkan då internationella överflygningar skulle ”runda” svenskt luftrum med längre total flygsträcka som följd.

Notera att Sverige har full rådighet över hur underskottet i nationella GAS-systemet (securityavgifter) hanteras och att staterna har möjlighet att kompensera för pandemins ekonomiska effekter inom SES-systemet (Single European Sky).

Situationen börjar bli ohållbar. Såväl näringslivet som den ansvariga myndigheten Transportstyrelsen har uppmärksammat Infrastrukturdepartementet på problematiken, men hittills utan något svar eller resultat.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

På vilket sätt och när avser ministern att mildra de negativa konsekvenserna av pandemiunderskotten för flyget som transportslag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:631 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2021/22:631 av Anders Åkesson (C)
Flygets pandemikostnader

Anders Åkesson har frågat mig på vilket sätt och när jag avser att mildra de negativa konsekvenserna av pandemiunderskotten för flyget som transportslag.

Behandlingen av Transportstyrelsens framställan om det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS) bereds inom Regeringskansliet.

Grundprincipen för systemet med undervägsavgifter är att användarna betalar för de flygtrafiktjänster de nyttjar. För att parera effekterna av pandemin har EU beslutat att underskotten under 2020 och 2021 får läggas in i kostnadsbasen för undervägsavgifter under en längre period på fem år.

Regeringen har genomfört flera åtgärder för att stödja aktörer inom luftfarten. Förutom alla generella åtgärder som kommit luftfarten till del – korttidspermitteringar, omställningsstöd m. m. – har regeringen bl.a. beslutat om ökat temporärt driftstöd till regionala flygplatser, uppdrag till Trafikverket att ingå avtal om temporära beredskapsflygplatser, temporär allmän trafikplikt och flygupphandlingar till Norrland och Gotland, lån till leverantörer av lokal flygtrafikledning vid icke-statliga flygplatser, kreditgarantier för lån på upp till 5 miljarder kronor till flygföretag samt kapitaltillskott till Swedavia AB på 2,5 miljarder kronor.

De åtgärder som regeringen gjort visar att regeringen tagit utmaningen för flyget på största allvar och vi kommer att fortsätta följa flygets utveckling inklusive det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS).

Stockholm den 22 december 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.