Flyget och utsläppshandelssystemet

Skriftlig fråga 2012/13:109 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-13
Anmäld
2012-11-13
Besvarad
2012-11-21
Svar anmält
2012-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 november

Fråga

2012/13:109 Flyget och utsläppshandelssystemet

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard har rekommenderat EU att tillfälligt stoppa inkluderandet av flygresor från länder utanför EU i handelssystemet med utsläppsrätter, EU ETS. Enligt tidningen Miljöaktuellt har hon sagt följande:

”För att skapa en mera positiv atmosfär runt förhandlingarna så har jag just rekommenderat, i en telefonkonferens med företrädare från de 27 EU-länderna, att EU gör ett uppehåll från kraven att tvinga in flygbolagen i ETS” (Miljöaktuellt den 13 november 2012).

Om flygresor från tredjeland inte inkluderas i ETS missar EU en chans att komma åt de växande utsläppen från flygindustrin. Det vore mycket olyckligt.

Som anförts ovan har klimatkommissionären bett EU:s 27 medlemsländer att fatta det formella beslutet om att avvakta med att inkludera tredjelandsflygresorna i EU ETS.

Jag vill fråga miljöminister Lena Ek:

Hur har miljöministern agerat med anledning av förslaget om att avvakta med att inkludera flygresor utanför EU i utsläppshandelssystemet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:109 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 21 november

Svar på fråga

2012/13:109 Flyget och utsläppshandelssystemet

Miljöminister Lena Ek

Jens Holm har frågat mig hur jag har agerat med anledning av klimatkommissionär Hedegaards förslag om att avvakta med att inkludera flygresor utanför EU i utsläppshandelssystemet.

Låt mig först säga att det är mycket glädjande att vi äntligen ser framsteg inom FN:s luftfartsorganisation ICAO vad gäller att begränsa det internationella flygets klimatutsläpp. Mycket arbete återstår dock innan ett effektivt globalt styrmedel kan finnas på plats.

Sverige och EU har alltid förordat ett system under FN för att begränsa flygets utsläpp. Ett system som omfattar hela världen kan naturligtvis vara mycket mer verkningsfullt än ett system som bara omfattar EU. Det stora motståndet från flera länder utanför EU har dock fram tills nu gjort det omöjligt att komma framåt inom FN. I det läget var EU tvunget att visa ledarskap och ansvar och gå före övriga världen.

Chansen att få till stånd en begränsning av det internationella flygets klimatutsläpp får inte gå om intet. Därför stöder jag kommissionens förslag. Det är dock mycket viktigt att påpeka att om ICAO-förhandlingarna inte levererar resultat senast hösten 2013 ska handelssystemets regler tillämpas fullt ut enligt tidigare beslut. Så kan EU hålla uppe trycket på de länder som kan tänkas bli motsträviga i förhandlingarna. Någon reträtt från EU:s sida är det alltså inte frågan om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.