Fler psykologer
Skriftlig fråga 2014/15:636 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-08
- Överlämnad
- 2015-06-09
- Anmäld
- 2015-06-10
- Svarsdatum
- 2015-06-17
- Sista svarsdatum
- 2015-06-17
- Besvarad
- 2015-06-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Det är viktigt att följa, värna och utveckla de redskap och medel som vi gemensamt byggt upp i Sverige för att säkra patientsäkerhet. Ett av dessa redskap är reglerade och legitimerade yrken med skyddade yrkestitlar inom hälso- och sjukvården. Ett annat redskap är att genomföra en strukturerad och ordnad validering av utbildning genomförd i andra länder. En aktiv validering är en del av väl fungerande integration.
Statsrådet Ylva Johansson har vid ett flertal tillfällen lovat att ta tag i validering av bland annat psykologer som kommer till Sverige, utbildade i andra länder. Alliansregeringen tillsatte en utredning med uppdrag att föreslå överblickbara system för validering. Frågan är angelägen.
I Sverige är yrkestiteln psykolog skyddad. Det innebär att endast den som har svensk legitimation får använda titeln psykolog. Socialstyrelsen validerar ansökan om legitimation som psykolog. Denna valideringsprocess sker i fem steg. Prövning, dokumenterade bevis på kunskaper i svenska språket, en genomgången kurs i socialkunskap för psykologer samt praktiktjänstgöring – först därefter kan man ansöka formellt om legitimation.
Ett av flera aktuella exempel är en psykolog med utbildning från Ukraina som får söka om i det svenska psykologprogrammet och börja om studierna från början. Detta därför att Socialstyrelsen avslog ansökan med hänvisning till att psykologutbildningarna slutat att ge kompletterande kurser.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström:
Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att inom ett rättssäkert förfarande se till fler psykologer kommer den svenska hälso- och sjukvården till del samt att psykologer utbildade i andra länder snabbt kan få sin utbildning validerad i Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:636 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dnr S2015/4288/FS | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:636 av Cecilia Widegren (M) Fler psykologer
Cecilia Widegren har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att, inom ett rättssäkert förfarande, se till att fler psykologer kommer den svenska hälso- och sjukvården till del samt att psykologer utbildade i andra länder snabbt kan få sin utbildning validerad i Sverige.
Inledningsvis vill jag lyfta fram att de frågor Cecilia Widegren tar upp spänner över flera departementet och ministrars ansvarsområden och mitt svar fokuserar framförallt på de delar som berör mitt ansvarsområde som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.
Arbetet med kompetensförsörjning inom vården är en av nyckelfrågorna för en hälso- och sjukvård som håller hög kvalité och motsvarar befolkningens behov av vård. Att personer som har hälso- och sjukvårdsutbildning från länder utanför EU/EES snabbt ges möjlighet att arbeta innebär en vinst för både samhället och individen. Men för att upprätthålla en hög kvalitet och patientsäkerhet i den svenska sjukvården måste man självklart även ställa höga krav på den hälso- och sjukvårdspersonal som ges legitimation och därmed rätt att arbeta här.
Det har visat sig att det kan uppstå långa väntetider för att få svensk legitimation på grund av bland annat bristande tillgång till lämplig svenskundervisning och svårigheter för t.ex. läkarna att få plats för provtjänstgöring eller praktik inom sjukvården. För att förbättra arbetet med validering fick Socialstyrelsen i februari 2015 i uppdrag att anordna medicinska kunskapsprov och kurser och prov i samhälls- och författningskunskap för att ge hälso- och sjukvårdspersonal som har utbildning från länder utanför EU/EES goda möjligheter att erhålla legitimation i Sverige. För uppdraget fick Socialstyrelsen 8,6 miljoner kr. I maj 2015 beslutade regeringen även att tillskjuta ytterligare 10 miljoner kronor till Socialstyrelsen i syfte att korta handläggningstiderna för validering av tredjelandsutbildad hälso- och sjukvårdspersonal.
När det specifikt gäller yrkesgruppen psykologer har Socialstyrelsen redan genomfört vissa förändringar i ansökningsprocessen i syfte att underlätta för psykologer utbildade utanför EU/EES att kunna få legitimation i Sverige. Arbetet med att utveckla processerna och underlätta för sökanden kommer att fortgå framöver.
För att nyanlända snabbare ska kunna etablera sig på svensk arbetsmarknad har regeringen inlett samtal med arbetsmarknadens parter för ett så kallat snabbspår in på arbetsmarknaden. Syftet är att branschvis hitta former för att ta tillvara nyanländas kompetenser och tillgodose arbetsmarknadens behov av bristkompetens. Att få till stånd ett effektivt system som på ett enkelt och bra sätt tar till vara den resurs som utländsk vårdpersonal utgör är en viktig fråga för regeringen.
Stockholm den 17 juni 2015
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.