Fler enkla jobb

Skriftlig fråga 2016/17:214 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-25
Överlämnad
2016-10-25
Anmäld
2016-10-26
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02
Besvarad
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en skriftlig fråga (2016/17:90) ställer jag en fråga om fler nya jobb till nyanlända. Ministern väljer att raljera och svarar inte på frågan. Därför återkommer jag med fler skriftliga frågor som kanske är enklare för ministern att svara på.

Sverige behöver fler som vill, vågar och kan starta nya företag och anställa. Detta gäller såväl enkla jobb som jobb vilka kräver lång utbildning och erfarenhet. Alla jobb behövs för att fler ska kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Att fler jobb växer fram för personer med begränsad utbildning är centralt för att bryta utanförskapet.

Sverige har ett underskott på enkla jobb utan krav på särskild yrkesutbildning. Även regeringen har påtalat detta. Behovet förstärks när många som har en kort utbildning kommer till Sverige. 

Samtidigt som regeringen har börjat tala om behovet av fler enklare jobb har man försvårat för bland annat RUT-jobben – en reform som fungerar. Detta är allvarligt i ett läge där jobben som inte kräver högre utbildning behöver bli fler och inte färre.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att regeringens mål om 30 000 fler enkla jobb ska uppnås?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:214 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2016/06648/KSR

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Synpunkter/vidi lämnas senast den 28 oktober kl. 12.00 till Martin Persson, ankn 557 67.

SB/SAM har medgivit förkortad delningstid

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:214 av Jenny Petersson (M) Fler enkla jobb

Jenny Petersson har frågat arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson vilka åtgärder hon avser att vidta för att regeringens mål om 30 000 fler enkla jobb ska uppnås. Frågan är överlämnad till mig att besvara.

Regeringens mål är att nå lägst arbetslöshet i EU till 2020. Med 120 000 fler jobb sedan valet och en arbetslöshet som pressats ner under 7 procent är Sverige på väg i rätt riktning. Sysselsättningsgraden är den högsta i EU för både män och kvinnor. Den positiva utvecklingen behöver fortsätta.

För att nå regeringens jobbmål måste antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin öka. Regeringens jobbagenda består av insatser inom fler politikområden. En aktiv närings- och innovationspolitik stimulerar jobbtillväxten genom fler och växande företag.

Små och växande företag är de som bidrar mest till skapandet av nya jobb i Sverige. Regeringens näringspolitik syftar därför till att stärka förutsättningar för fler företag att skapa, växa och exportera. På så sätt ges förutsättningar för fler jobb i hela landet.

När jobbtillväxten ökar är det dock de som står nära arbetsmarknaden som först får jobb. Därför är det viktigt att i ett läge när den svenska ekonomin är stark också ha fokus på insatser för de längst från arbetsmarknaden. Med en tillväxt som är bland de högsta i Europa har Sverige bra förutsättningar att öka sysselsättningen bland långtidsarbetslösa och människor som nyligen anlänt till Sverige

Regeringen har utvidgat RUT-avdraget till fler sektorer. Sedan den 1 augusti i år omfattar RUT även ytterligare trädgårdstjänster, flyttjänster och it-tjänster och i budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen att RUT-avdraget även ska inkludera reparationer av vitvaror. Användandet av RUT-avdraget är idag det högsta någonsin.

Dessutom har regeringen infört extratjänster i välfärden. I budgetpropositionen för 2017 anger regeringen att ersättningsnivån till arbetsgivaren ska höjas både genom att ersättning kan utgå för heltidsanställning istället för anställning på 75 procent av heltid och att handledararvodet höjs under de första tre månaderna av en anställning. Regeringen avser även vidga målgruppen för insatsen så att nyanlända kan få del av dessa arbetstillfällen. Regeringen gör även satsningar på 5 000 moderna beredskapsjobb i statliga myndigheter fram till år 2020. Regeringen riktar också om nystartsjobben så att resurserna går till dem som står längt från arbetsmarknaden. Dagens anställningsstöd behöver fortsatt bli mer effektiva och enklare att hantera. Därför pågår ett arbete inom Regeringskansliet med att se över stöden.

För att de som står längst ifrån arbetsmarknaden ska få bättre utsikter att få ett jobb behöver ett fortsatt arbete bedrivas för att se över och förbättra företagens förutsättningar och möjligheter att kunna bidra till att det skapas fler enkla jobb och enkla vägar in i jobb.

Stockholm den 2 november 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.