Fler civilanställda inom polisen

Skriftlig fråga 2020/21:762 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Södra Lappland i Västerbottens inland har cirka 35 000 invånare på en landyta lika stor som Danmark, med ett antal större eller mindre kommuner. Lycksele är den största kommunen med cirka 12 400 invånare. Avstånden är stora och många delar av södra Lappland är glesbefolkade.

Brottsligheten ökar, och då polistätheten är låg uppmuntras kriminalitet då det är lätt att undkomma. Bemanningen av poliser i södra Lappland är precis så att man fyller de tjänster som finns, men det finns inga vikarier att tillgå och det gör hela verksamheten väldigt sårbar, speciellt under denna pandemi. Alla polisdistrikt i södra Lappland saknar civilanställda som kan underlätta polisverksamheten så att de poliser som finns kan arbeta ute på fältet, patrullera och vara verksamma ute i samhället för att förebygga brott. De civilanställda söker sig till kusten och till de större städerna.

Om fler civilanställda kommer in i verksamheten innebär det att utbildade poliser inte behöver bemanna receptionen på en polisstation i en mindre inlandskommun.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att öka antalet civilanställda i glesbygdsområden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:762 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:762 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Fler civilanställda inom polisen

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att öka antalet civilanställda i glesbygdsområden.

Antalet civilanställda inom Polismyndigheten har de senaste fyra åren ökat med 4 000 personer. Det har aldrig tidigare funnits så många civilanställda inom myndigheten som i år. Att antalet polisanställda ökar är en förutsättning för en bättre tillgänglighet i hela landet. Från regeringens sida kommer vi att fortsätta vårt hårda arbete för att förbättra förutsättningarna för polisen att utföra sitt uppdrag. Här utgör utbyggnaden av Polismyndigheten en central del.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Det förutsätter ett starkt rättsväsende och en tillgänglig polis. Att det polisiära arbetet stärks och att fler poliser kan bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i hela landet är prioriterade frågor för regeringen.

Polismyndigheten har ett svårt uppdrag som många gånger kräver tuffa prioriteringar mellan olika arbetsuppgifter och geografiska områden. Det är Polismyndigheten som avgör hur resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de mål som myndigheten har.

Från regeringens sida har vi en förväntan att när Polismyndigheten växer så måste också närvaron av poliser ute i samhället öka. Detta gäller naturligtvis i hela landet, inte bara i storstäderna.

Stockholm den 9 december 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.