Till innehåll på sidan

Fler arbetstillfällen för byggnadsarbetare

Skriftlig fråga 2005/06:71 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-04
Anmäld
2005-10-10
Besvarad
2005-10-12
Svar anmält
2005-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 oktober

Fråga 2005/06:71 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till statsminister Göran Persson (s)

Fler arbetstillfällen för byggnadsarbetare

Statsminister Göran Persson har vid en pressträff i Kristianstad uttryckt att han befarar en överexploatering av byggmarknaden i Skåne, om resurser satsas på att bygga ut E 22:an.

Mot bakgrund av att 6,3 % av Byggnads medlemmar är öppet arbetslösa och att 2,8 % befinner sig i konjunkturberoende åtgärder framstår uttalandet som paradoxalt.

Vilka åtgärder avser statministern att vidta för att säkerställa att fler byggnadsarbetare kan få arbete i Skåne och övriga landet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:71 besvarad av

den 12 oktober

Svar på fråga 2005/06:71 om fler arbetstillfällen för byggnadsarbetare

Statsrådet Hans Karlsson

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat statsminister Göran Persson vilka åtgärder statsministern avser att vidta för att säkerställa att fler byggnadsarbetare kan få arbete i Skåne och i övriga landet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I augusti var 6,3 % av byggnadsarbetarna öppet arbetslösa och 2,8 % omfattades av arbetsmarknadspolitiska insatser enligt Ams. Den totala arbetslösheten var därmed lägre jämfört med samma period år 2004 och trenden är positiv. Flera indikatorer talar för fortsatt stark efterfrågan på byggande. Jämfört med 2004 har även de regionala skillnaderna minskat.

Det finns dock en inbyggd paradox i detta. Å ena sidan finns det en stark efterfrågan på byggnadsarbetare, å andra sidan finns det byggnadsarbetare som går arbetslösa. Det handlar om byggnadsarbetare som saknar yrkesutbildning eller yrkesbevis eller personer som efter 1990-talets kris har haft svårt att komma tillbaka till byggbranschen.

Regeringen ser allvarligt på denna problematik och anser att det är viktigt att den löses. De åtgärder som regeringen vidtar för att säkerställa att fler byggnadsarbetare kommer i arbete i Skåne och i övriga landet är insatser för att höja de arbetssökandes kompetens, så att de kan uppnå de krav som ställs för yrkesbevis eller så att de kan uppdatera de yrkeskunskaper de har sedan tidigare. För att stimulera den geografiska rörligheten på arbetsmarknaden prioriterar regeringen även pendlingsstöd som kan betalas ut till exempelvis byggnadsarbetare i regioner där arbetslösheten är hög som tar arbete i regioner med större efterfrågan på arbetskraft.

För information vill jag även nämna att Ams generaldirektör med anledning av situationen på byggarbetsmarknaden har gett Ams, berörda länsarbetsnämnder och arbetsförmedlingar i uppdrag att kartlägga arbetslösheten inom byggsektorn. Syftet är att tydliggöra hur många av de arbetslösa byggnadsarbetarna som direkt är förmedlingsbara till arbete samt vad arbetsförmedlingen och branschens parter behöver göra tillsammans för att även få ut den grupp som i dagsläget inte är direkt förmedlingsbar. Initiativet till denna satsning har gemensamt tagits av Ams och arbetsmarknadens parter.

När det gäller just Skåne och den stora efterfrågan på byggnadsarbetare som finns där planeras förstärkta åtgärder. Antalet personer som deltar i arbetsmarknadsutbildningar inom bygg- och anläggning planeras att öka med omkring 50 % år 2006. Dessa arbetsmarknadsutbildningar hör till de utbildningar som har gett bäst resultat i länet år 2005. Av de personer som hittills i år har avslutat sin utbildning har 83 % gått vidare till arbete. Detta tyder på goda förutsättningar för bättre matchning på byggarbetsmarknaden i Skåne.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.