fjärrvärme

Skriftlig fråga 2003/04:515 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-01-12
Besvarad
2004-01-14
Svar anmält
2004-01-20
Anmäld
2004-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga 2003/04:515

av Maria Larsson (kd) till näringsminister Leif Pagrotsky om fjärrvärme

Den 3 december överlämnade den statliga fjärrvärmeutredningen ett delbetänkande. Bland annat föreslås att ett fjärrvärmeverk inte ska få bedriva elproduktion, elnät eller handel med el. Man föreslår också att majoriteten av styrelseledamöterna eller vd:n i en fjärrvärmeverksamhet inte samtidigt ska få vara aktiva i företag som bedriver elhandel, elproduktion eller elnät.

De av utredningen föreslagna åtgärderna kommer, om de genomförs, att medföra ökade administrativa kostnader för hela branschen vilket i slutändan alltid drabbar konsumenten.

Det är problematiskt att dela på elverksamhet och fjärrvärmeverksamhet framför allt för kraftvärmeverken. Givetvis skulle en juridisk uppdelning av sådana företag i en värme- och en eldel kunna göras. Undantag görs därför i utredningens förslag för dessa.

Min fråga blir därför vilka åtgärder statsrådet avser att vidta så att utredningens förslag inte medför ökade el- och värmekostnader för konsumenten.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:515 besvarad av

den 12 januari

Svar på fråga 2003/04:515 om fjärrvärme

Näringsminister Leif Pagrotsky

Maria Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att Fjärrvärmeutredningens förslag inte medför ökade el- och värmekostnader för konsumenten.

Det övergripande målet med de regler som Fjärrvärmeutredningen föreslår är att förbättra kundtryggheten genom skärpta krav på transparens och genom att göra åtskillnad mellan fjärrvärmeverksamhet samt elmarknadsverksamhet. Därigenom försvåras korssubventionering och prisdiskriminering. Utredningens förslag skulle innebära förhållandevis små kostnadsökningar för företagen. Enligt utredningens uppskattning skulle merkostnaderna uppgå till ca 10 miljoner kronor per år. Enligt min uppfattning innebär såväl otillbörligt monopolmissbruk som korssubventionering betydligt större kostnader för konsumenterna. Merkostnaderna kan jämföras med fjärrvärmeföretagens intäkter från värmeförsäljning på nära 20 miljarder kronor per år.

Jag vill även framhålla att det ingår i Fjärrvärmeutredningens uppdrag att föreslå åtgärder för att skydda konsumenten mot oskälig prissättning på fjärrvärme. Utredningens slutbetänkande ska lämnas senast den 30 september 2004.

Regeringen avser att, i enlighet med vad som begärts av riksdagen, pröva frågan om åtskillnad mellan fjärrvärmeverksamhet och elmarknadsverksamhet utifrån utredningens förslag och remissinstansernas synpunkter och återkomma till riksdagen i ärendet. Jag kan emellertid inte i dag ta ställning till utredningens förslag eftersom betänkandet för närvarande remissbehandlas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.