Till innehåll på sidan

Fjällräddningens förutsättningar med anledning av covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1157 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-03
Överlämnad
2020-04-07
Anmäld
2020-04-08
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Turismen och besöksnäringen i landets fjällområden står inför stora utmaningar. Vårdkapaciteten är en särskilt komplex fråga, särskilt inför påskledigheten. Stort fokus läggs på antalet intensivvårdsplatser, sjukvårdsmateriel och vårdpersonalbemanning. Det är givetvis oerhört viktigt och rätt. En del i detta som också behöver diskuteras är fjällräddningens förutsättningar i dessa tider.

Svenska Fjällräddares Riksorganisation har i dagarna gått ut och vädjat till allmänheten om att de som blir sjuka på fjället och behöver hjälp ska berätta om sina symtom när de ringer 112 för att fjällräddarna ska kunna hantera situationen på ett så säkert sätt som möjligt.

Oaktat hur en sådan nödsituation hanteras på fjället utsätts fjällräddarna onekligen för en stor risk att bli smittade, vilket innebär en risk för deras egen hälsa och för vidare smittspridning till andra människor i området. Det innebär också att de fåtal fjällräddare som finns att tillgå inte kan tjänstgöra på grund av sjukdom och att stora fjällarealer därmed står utan nödhjälp som kan behövas vid exempelvis skador eller plötsliga livshotande situationer som till exempel en hjärtattack.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur arbetar regeringen med denna fråga, och vilka åtgärder avser man vidta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1157 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju20

20

/

01398

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1157 av Cassandra Sundin (SD) Fjällräddningens förutsättningar med anledning av Covid-19

Cassandra Sundin har frågat mig hur regeringen arbetar för att fjällräddningen ska kunna fullgöra sitt uppdrag under rådande pandemi och vilka åtgärder regeringen avser att vidta.

Med anledning av den pågående pandemin har Polismyndigheten fattat beslut om en nationell särskild händelse. Polismyndighetens fokus är att säkra polisens grunduppdrag, att hantera de särskilda uppdrag som föranleds av virussmittan, att säkra arbetsmiljön för polisens medarbetare samt att svara för en tydlig och trygghetsskapande kommunikation.

I de pandemiplaner och den kontinuitetsplanering som finns hos varje polisregion ingår att bemanning och personalförsörjning ska kunna säkerställas för att Polismyndigheten fortsatt ska kunna bedriva det som är deras kärnuppdrag. Det gäller även fjällräddningsverksamheten. Hur Polismyndighetens resurser ska användas är ytterst en fråga för myndigheten att själv besluta om. Det är också Polismyndigheten som har arbetsmiljöansvaret för myndighetens anställda och därmed ska sörja för att de har adekvat skyddsutrustning.

Jag följer noga såväl Polismyndighetens som andra myndigheters arbete i samband med coronapandemin, men avser inte att vidta några åtgärder i just denna fråga.

Stockholm den 15 april 2020


Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.