fiskbeståndens utarmning

Skriftlig fråga 2000/01:1429 av Söderdahl, Willy (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-15
Besvarad
2001-07-02
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juni

Fråga 2000/01:1429

av Willy Söderdahl (v) till jordbruksminister Margareta Winberg om fiskbeståndets utarmning

I Kalmar län infördes för tre år sedan ett tillfälligt stopp för kustnära fiske av gädda och abborre under april och maj. Förbudet infördes eftersom flera rapporter visat på mycket låg reproduktion av gädda och abborre. Nu planerar även Länsstyrelsen i Blekinge att införa ett sådant stopp.

Samtidigt rapporterar ICES att torskbeståndet i Östersjön är långt mycket mindre än vad tidigare antagits. Att använda fiskenät med ökad maskstorlek kommer inte att räcka som åtgärd för att öka torskbeståndet. Ett totalförbud för torskfisket är det enda som kan rädda torsken i Östersjön menar ICES.

Från Bohuskusten hittar vi ännu ett exempel. Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium har just sammanställt resultaten från fjolårets provtrålningar längs Bohuskusten. Provfisket visar tydligt en kraftig minskning av bl.a. torsk och bleka i kustområdet. Fisk större än 25@30 cm saknas nästan helt i kustområdet. Det betyder att det i stort inte existerar några fiskbara bottenfiskbestånd i de undersökta delarna av Bohuskusten.

Dessa exempel visar tydligt på att vi har stora problem i alla våra hav. Trots flera tidigare åtgärdspaket har vi hittills inte lyckats stoppa utarmningen vilket tyder på att vi inte gör tillräckligt.

Vad tänker jordbruksministern vidta för åtgärder för att förhindra att utarmningen i våra hav fortsätter?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1429 besvarad av

den 2 juli

Svar på fråga 2000/01:1429 om fiskbeståndets utarmning

Jordbruksminister Margareta Winberg

Willy Söderdahl har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att förhindra att utarmningen i våra hav fortsätter.

Jag är medveten om att situationen för många fiskbestånd i våra hav är bekymmersam. Internationella havsforskningsrådet, ICES, redovisar årligen beståndssituationen för ett stort antal fiskarter. I de senaste rapporterna har flera bestånd visats befinna sig utanför biologiskt säkra gränser. Det är sannolikt att det sätt som fisket har bedrivits på är en viktig orsak till beståndsminskningarna, men också andra faktorer som t.ex. övergödning med åtföljande algblomningar är av betydelse.

Enligt propositionen 1997/98:2 Hållbart fiske och jordbruk ska det svenska fisket bedrivas på ett hållbart sätt. Ett optimalt nyttjande av fiskbestånden ska nationellt uppnås genom att försiktighetsprincipen tillämpas och att den biologiska mångfalden säkerställs. Sverige har både internationellt och nationellt kraftfullt verkat för att omsätta principerna om det hållbara fisket i praktisk handling. Vi har redan uppnått ett mål i Östersjön där vi bl.a. lyckats övertyga övriga länder om att åstadkomma en fungerande selektion av torsk. Förhandlingar pågår för närvarande där man diskuterar ytterligare åtgärder för Östersjötorsken. EU har tillsammans med Norge enats om bevarandeåtgärder inom en återhämtningsplan för torsken i Nordsjön. För detta bestånd har man sedan tidigare beslutat om en 40-procentig minskning av den totala tillåtna fångsten för år 2001 och ett tio veckor långt fiskestopp inom ett mycket stort område i Nordsjön.

Mycket återstår dock och vi ser den kommande översynen av EU:s gemensamma fiskeripolitik som en möjlighet att driva konkreta förslag i riktning mot än större uthållighet och än mer sofistikerad tillämpning av försiktighetsprincipen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.