Firande på Migrationsverket

Skriftlig fråga 2005/06:703 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2005/06:703 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Firande på Migrationsverket

Enligt uppgifter i massmedierna firade tjänstemän på Migrationsverket i Solna, på kontorstid och i verkets lokaler, avvisningen av en asylsökande familj med ett svårt sjukt barn. Flera avvisningar ska, enligt uppgift, ha firats på liknande sätt. Det visar på att en oansvarig kultur har utvecklats inom myndigheten. Att myndighetspersonal firar avvisningar är givetvis mycket stötande. Dessutom strider förtäring av alkoholhaltiga drycker på det sätt som skett på Migrationsverket mot myndighetens skriftliga arbetsmiljöplan.

Dessa uppgifter kommer samtidigt som Migrationsverket meddelar att ett nytt etiskt råd kommer att inrättas på myndigheten från och med den 1 februari 2006. Rådet kommer att ha en rådgivande funktion och fungera som ett samtalsforum och ett stöd till ledningen i etiska frågor. Redan tidigare har personalen genom ett elektroniskt forum på verkets intranät haft möjlighet att få etisk vägledning i konkreta fall.

Det är viktigt att det finns en värdemässig medvetenhet i det vardagliga arbetet på Migrationsverket och att den etiska diskussionen hålls levande bland tjänstemännen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka den kultur på Migrationsverket som innebär att avvisningar firas, också med alkoholhaltiga drycker?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:703 besvarad av

den 11 januari

Svar på frågorna 2005/06:702 om Migrationsverkets firande av avvisningar, 703 om firande på Migrationsverket, 708 om värderingarna på Migrationsverket, 713 om Migrationsverket och 714 om etik vid Migrationsverket

Statsrådet Barbro Holmberg

Maria Larsson, Ulrik Lindgren, Birgitta Carlsson och Inger Davidson har alla ställt frågor till mig som handlar om hur jag ser på, och avser att agera med anledning av, de uppgifter som på senare tid framkommit i massmedierna om förhållanden inom Migrationsverket. Ulla Hoffmann har frågat statsminister Göran Persson vilka åtgärder han är beredd att vidta för att regeringen ska ta sitt ansvar för att Migrationsverket följer de regler som Sverige är skyldigt att följa enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Ulla Hoffmanns fråga har överlämnats till mig för besvarande. Jag har valt att lämna ett samlat svar på samtliga nu nämnda frågor.

Migrationsverkets beslut får ingripande konsekvenser för människor varför höga krav måste ställas på professionalism och yrkesetik. Asylsökande ska få en rättssäker prövning av sitt ärende och ett korrekt och humant mottagande.

I massmedierna har det rapporterats att personal vid Migrationsverket ”firat” genomförda avvisningar. Att fira avvisningar i enskilda ärenden är naturligtvis oacceptabelt.

De personer som arbetar på Migrationsverkets mottagningsenheter har att verkställa de avvisningsbeslut som Migrationsverket fattat och Utlänningsnämnden fastställt. Migrationsverket har ingen möjlighet att tvångsvis avvisa någon utan verkställigheter genomförs efter ett motiveringsarbete vid mottagningsenheterna. Migrationsverkets personal gör generellt ett gott arbete under ofta svåra och pressande förhållanden. Eftersom Migrationsverkets personal dagligen möter människor som befinner sig i utsatta situationer måste det emellertid alltid föras en diskussion om etik och hur man ska bemöta den enskilde. Mötet med den asylsökande ska ske på ett värdigt och korrekt sätt och med respekt för individen.

Jag välkomnar att Migrationsverkets generaldirektör efter de senaste veckornas massmedierapportering och debatt vidtagit ytterligare åtgärder i form av beslut att utreda händelserna och genomföra ett åtgärdsprogram för att stärka arbetet med etik och bemötande på myndigheten. Åtgärdsprogrammet innebär bland annat att en sökandeombudsman med uppgift att ta till vara de sökandes intressen inrättats, att myndighetsutövningen vid verkets samtliga mottagningsenheter ses över och att större vikt ska läggas på frågor om bemötande och etik i verkets interna utbildningsprogram.

Frågan om etik i Migrationsverkets verksamhet är ständigt aktuell i regeringens arbete. Så sent som den 15 december 2005 beslutade regeringen att inrätta ett etiskt råd vid Migrationsverket. Rådet, som påbörjar sitt arbete den 1 februari 2006, ska värna respekten för den enskilde asylsökande i Migrationsverkets verksamhet.

Sverige har en human flyktingpolitik. Asylsökande ska behandlas rättssäkert, humant och korrekt. Att säkerställa att så sker kommer även fortsättningsvis att vara en mycket angelägen fråga för regeringen. Jag avser att noggrant följa Migrationsverkets fortsatta arbete på området, och försäkra mig om att de åtgärder som nu vidtas leder till förbättringar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.