Finansplats Stockholm

Skriftlig fråga 2005/06:915 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-01
Anmäld
2006-02-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08
Besvarad
2006-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2005/06:915 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Finansplats Stockholm

Vid ett tal nyligen utvecklade statsrådet regeringens syn på finansmarknaden och Stockholms möjlighet att bli ett internationellt finansiellt centrum. För att ge Stockholm en mer central roll på den internationella finansmarknaden föreslogs bland annat att ett nytt finansmarknadsråd ska inrättas och ett breddat uppdrag för Finansinspektionen.

Regeringen närmar sig därmed till förslag som framförts från olika håll, till exempel i Svenska Bankföreningens handlingsplan för 2006.

Det är naturligtvis välkommet att regeringen nu markerar att Sverige har goda chanser att bli ett internationellt centrum för den finansiella ekonomin. Men ska man nå dit måste man också vara beredd att genomföra förändringar som gör Finansplats Stockholm möjligt. Regler måste ändras och strategiska skattesänkningar genomföras. Framför allt krävs ett avskaffande av förmögenhetsskatten.

Vilka strategiska skatteförändringar avser statsrådet att verka för i syfte att stärka Stockholms möjlighet att etablera sig som ett centrum för den internationella finansmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:915 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:915 om Finansplats Stockholm

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Christer Nylander har frågat mig vilka strategiska skatteförändringar jag avser att verka för i syfte att stärka Stockholms möjlighet att etablera sig som ett centrum för den internationella finansmarknaden.

Som ett led i arbetet att stärka Stockholms position som finansiellt centrum i Östersjöområdet kallade jag till rundabordssamtal i januari. Medverkade gjorde branschföreträdare, myndighetspersoner och politiker. Diskussionen var bred och demonstrerade att åtskilliga omständigheter har betydelse för den finansiella sektorns konkurrenskraft och utveckling. Invest in Sweden Agency (ISA) tar på sig att göra en internationell marknadsföringsinsats om den finansiella sektorn i Stockholm och Sverige. Till det kommer insatser som inrättandet av ett särskilt finansmarknadsråd och Finansinspektionens tillkommande mål att även beakta förutsättningarna för att bedriva finansiell verksamhet i Sverige och Östersjöområdet. Vi arbetar nu vidare med de frågor som restes vid rundabordssamtalet för att ta fram ytterligare förslag till åtgärder från regeringens sida och till insatser från branschen själv.

Regeringen är fullt medveten om de synpunkter som förs fram om förändringar på skatteområdet. Vi har lyssnat till dem och kommer att göra så även framöver. Låt mig påminna om de gångna tillväxtsamtalen där tre skattefrågor stod i tydligt fokus för svenskt näringsliv. Det handlade om slopad arvs- och gåvoskatt, ändrade 3:12-regler och slopad förmögenhetsskatt. Sedan dess har arvs- och gåvoskatten avskaffats och 3:12-reglerna reformerats.

Jag tror att vi gör oss själva en otjänst om vi fastnar i en diskussion som enbart rör skatterna. Skattesystemet utgör en helhet och måste hanteras i särskild ordning. Som bekant har finansministern aviserat en större översyn av skattesystemet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.