Finansieringen av Rinkebyakademien

Skriftlig fråga 2012/13:432 av Kaplan, Mehmet (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-08
Anmäld
2013-04-08
Besvarad
2013-04-17
Svar anmält
2013-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 april

Fråga

2012/13:432 Finansieringen av Rinkebyakademien

av Mehmet Kaplan (MP)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Rinkebyakademien är en verksamhet i Rinkeby, Stockholm, som bedriver mentorskap och ämnesfördjupning för skolungdomar. Rinkebyakademien ger möjlighet för ungdomar i framför allt områden med svag studietradition att få kunskap och kontakter in i arbetslivet, vilket är en viktig förutsättning för att kunna etablera sig på framtidens arbetsmarknad.

Inom ramen för Rinkebyakademien får studiemotiverade ungdomar läsa på gymnasienivå redan på högstadiet. Samtliga ungdomar som har deltagit i verksamheten går i dag på gymnasiet eller har sökt högre utbildning, något som inte alls är självklart i de miljöer de kommer ifrån.

Rinkebyakademien startade vintern 2008/2009 och har finansierats av Järvalyftet, en satsning i Stockholms stad. Det finns dock en stark oro i dag för att verksamheten inte längre kommer att finansieras av staden, och i det förlängda finns en oro för verksamhetens fortlevnad. Jag anser att Rinkebyakademien är en viktig aktör även i det nationella arbetet för alla elevers lika möjligheter, eftersom dess koncept är framgångsrikt och kan användas som modell för att starta liknande verksamheter i andra delar av Sverige.

Med anledning av det ovan framförda undrar jag om statsrådet avser att ta några initiativ i frågan gällande fortsatt finansiering av Rinkebyakademien.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:432 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 17 april

Svar på fråga

2012/13:432 Finansieringen av Rinkebyakademien

Utbildningsminister Jan Björklund

Mehmet Kaplan har frågat statsrådet Erik Ullenhag om han avser att ta några initiativ i frågan gällande fortsatt finansiering av Rinkebyakademien. Ansvaret inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Ett av skolans huvuduppdrag är att ge alla elever tillräckliga kunskaper för att de ska klara framtida studier och yrkesliv. För att ge eleverna dessa kunskaper är det av stor vikt att skolan samverkar med aktörer utanför skolan, till exempel arbetslivet.

Av läroplanen för grundskolan, fritidshemmet och förskoleklassen framgår att eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan och det förutsätter bland annat samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt. Av läroplanen för gymnasieskolan framgår att skolan ska ta till vara de kunskaper och erfarenheter som finns i det omgivande samhället och som eleverna har och får från bland annat arbetslivet. Gymnasieskolan ska nära samverka med de obligatoriska skolformerna, arbetslivet, universiteten och högskolorna samt med samhället i övrigt.

Som framgår av läroplanerna för grund- och gymnasieskolan är alltså en fungerande samverkan mellan skola och arbetsliv av stor vikt. Hur kommunala och fristående grund- och gymnasieskolor organiserar denna samverkan med externa aktörer faller dock inom ramen för skolhuvudmannens ansvarsområde. Det är därmed en fråga som regeringen inte kan ta ställning i.

Intressenter

Ställd till

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.