Finansiering av ISFI

Skriftlig fråga 2015/16:1208 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-12
Överlämnad
2016-05-13
Anmäld
2016-05-17
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Samisk film är viktig ur många aspekter. Dels fyller den en kulturell roll, dels fungerar den som ett verktyg för att berätta och gestalta samernas ställning i samhället, samisk historia, traditioner och språk.

Internationella samiska filminstitutet med säte i Kautokeino representerar samerna i Norge, Sverige och Finland. I dagsläget ger endast det norska stortinget och det norska sametinget ekonomiskt stöd till filminstitutet, samtidigt som svenska samer och produktionsbolag är delaktiga i projekt och produktioner som institutet står för.

Nordiska rådet har rekommenderat de nordiska länderna att samfinansiera filminstitutet, vilket vore positivt då det är en gemensam nordisk angelägenhet och institutet har en ambition att verka internationellt. Samtidigt har Nordiska ministerrådet meddelat att man anser rekommendationen avslutad med hänvisning till anslagen för samisk kultur i sametingen. 

För att ge förutsättningar för institutet att verka och utvecklas i rätt riktning är det av vikt att även Sverige tar ett ansvar för detta som en del i hela Sveriges filmpolitik. Då såväl Sverige som Norge och Finland har samisk befolkning ger institutet även stora möjligheter för nordiskt samarbete på flera plan. Samiska filminstitutet utgör en viktig del i arbetet med att bevara och förvalta den samiska kulturen i Norden.

Min fråga till kultur- och demokratiministern är därför:

 

Avser ministern och regeringen att föra en dialog med Nordiska ministerrådet för att ge möjlighet att anta Nordiska rådets rekommendation om samfinansiering av Samiska filminstitutet, och vad anser ministern att Sverige kan ta för ekonomiskt ansvar till dess att Nordiska ministerrådet har kommit fram till ett finansieringsförslag?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1208 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2016/01249/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1208 av Cassandra Sundin (SD) Finansiering av ISFI

Cassandra Sundin har frågat mig om jag och regeringen avser att föra en dialog med Nordiska ministerrådet för att ge möjlighet att anta Nordiska rådets rekommendation om samfinansiering av Samiska filminstitutet, samt vad jag anser att Sverige kan ta för ekonomiskt ansvar till dess att Nordiska ministerrådet har kommit fram till ett finansieringsförslag.

Vid Nordiska rådets session i höstas lämnades två rekommendationer angående det internationella samiska filminstitutet (ISFI). I den ena rekommenderade Nordiska rådet regeringarna i Norge, Finland och Sverige att tillsammans hitta en långsiktig ekonomisk lösning för driften av institutet. Den andra, riktad till Nordiska ministerrådet, gällde ekonomiskt bidrag till dess att Norge, Sverige och Finland kommit fram till en lösning.

Regeringarna i Norge, Finland och Sverige betonade i sitt svar i januari 2016 vikten av ett samarbete mellan de nordiska länderna som tillvaratar ursprungsbefolkningens rättigheter och kultur. Inställningen är positiv till en fortsatt dialog om en lösning på längre sikt för ISFI, men regeringarna konstaterade att det inom ländernas befintliga budgetramar inte fanns möjlighet att förbinda sig att prioritera ytterligare medel.

Nordiska ministerrådet uttryckte i sitt svar att det i nuläget inte är aktuellt att avsätta ytterligare medel utöver de som i dag går till att stärka det samiska kultursamarbetet. Båda rekommendationerna ansågs därmed som avslutade.

Vad gäller det ekonomiska ansvar som Sverige kan ta framöver för ISFI bereds frågan i Regeringskansliet inom ramen för ordinarie budgetprocess.


Stockholm den 25 maj 2016

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.