Finansiering av bostadsprojekt

Skriftlig fråga 2023/24:159 av Denis Begic (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-24
Överlämnad
2023-10-25
Anmäld
2023-10-26
Svarsdatum
2023-11-01
Sista svarsdatum
2023-11-01
Besvarad
2023-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

I ljuset av den pågående bostadskrisen i Sverige är det av största vikt att vi inte enbart fokuserar på kortsiktiga lösningar. En av de mest kritiska aspekterna av denna kris är finansieringen av nya bostadsprojekt. Det är nödvändigt att sätta igång fler bostadsprojekt; men vi måste också säkerställa att dessa projekt är finansiellt hållbara på lång sikt. Detta är en komplex utmaning som rör allt från byggkostnader till räntor och amorteringskrav och som har direkta konsekvenser såväl för enskilda hushåll som för samhällsekonomin.

För att skapa en hållbar bostadsmarknad måste vi ha en långsiktig strategi som tar hänsyn till alla dessa faktorer. Detta inkluderar att skapa en stabil och förutsägbar finansieringsmiljö som kan locka investeringar och därmed öka utbudet av bostäder. Det handlar också om att säkerställa att finansieringen är tillgänglig och rättvis, så att alla medborgare har en chans att delta på bostadsmarknaden, oavsett deras ekonomiska förutsättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman:

 

Vilka steg tar statsrådet, inom sitt ansvarsområde, och regeringen för att underlätta långsiktig finansiering och bostadsbyggande till rimliga villkor?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:159 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03465 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:159 av Denis Begic (S)

Finansiering av bostadsprojekt

Denis Begic har frågat finansmarknadsministern vilka steg han, inom sitt ansvarsområde, och regeringen tar för att underlätta långsiktig finansiering och bostadsbyggande till rimliga villkor.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet avtar till följd av omvärldsfaktorer som hög inflation och snabbt stigande räntor. Den höga inflationen och stigande räntor har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder och bidrar till höga produktions- och finansieringskostnader.

Ett av de riksdagsbundna målen för finansmarknadsområdet är att det finansiella systemet ska vara stabilt och präglas av högt förtroende med väl fungerande marknader som tillgodoser hushållens och företagens behov av finansiella tjänster samtidigt som det finns ett högt skydd för konsumenter. Bostadsbyggande är en kapitalintensiv verksamhet och tillgång till extern finansiering är för det mesta en absolut förutsättning för att ett bostadsprojekt ska kunna förverkligas. För området bostadsmarknad är ett av de riksdagsbundna målen långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven. För att såväl företagen ska kunna bygga tillräckligt med bostäder som ska tillmötesgå behovet som att hushållen ska ha möjlighet att kunna efterfråga dessa behövs det således väl fungerande finansmarknader.

När det gäller åtgärder för att underlätta finansieringen för byggandet finns det sedan tidigare en statlig kreditgaranti för lån för bostadsbyggande. När det gäller åtgärder av betydelse för hushållens möjligheter att finansiera ett boende har regeringen exempelvis gett Finansinspektionen i uppdrag att följa upp möjligheten till undantag från amorteringskravet vid nyproduktion. Finansinspektionen har också haft i uppdrag att kartlägga hur bolånegivare tillämpat möjligheten att medge undantag från amorteringskraven under en begränsad tid på grund av särskilda skäl. Uppdraget redovisades i somras. Myndigheten bedömde att bolånegivarna i huvudsak hanterat undantagen från amorteringskraven på ett bra sätt.

För att skapa goda förutsättningar för att bygga nya hyresbostäder är det viktigt att det finns ett väl fungerande system för hyressättning. För att få igång byggandet av hyresrätter, måste det finnas rimliga möjligheter att höja hyran för att exempelvis täcka kostnadsökningar. Idag är dessa begränsade. Regeringen har därför gett en utredning i uppdrag att bedöma hur hyrorna för nyproducerade hyreslägenheter bör kunna ändras under presumtionstiden.

Stockholm den 1 november 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.