feldiagnoser

Skriftlig fråga 2004/05:1904 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-17
Inlämnad
2005-06-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-07-06
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga 2004/05:1904

av Mikael Oscarsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson om feldiagnoser

Det har i dagarna uppdagats att två feldiagnoser om missfall ställts på Sunderby sjukhus i Luleå. Dessa ställdes i mars 2004 respektive maj 2005. Två gravida kvinnor fick besked att de fått missfall och bokade tid för skrapning på Sunderby sjukhus gynekologmottagning. Vid ultraljudsundersökning framkom att barnens hjärta slog. Detta var naturligtvis en fruktansvärd traumatisk upplevelse för dessa kvinnor att om ingen extra kontroll skett, hade deras ofödda barn kunnat berövas livet.

Det är skrämmande att en sådan försumlighet förekommer inom svensk sjukvård. Det måste utredas vilka nya riktlinjer som ska dras. Dessutom måste även ansvarsfrågan förtydligas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att inte liknande missbedömningar ska inträffa inom svensk sjukvård?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1904 besvarad av

den 6 juli

Svar på fråga 2004/05:1904 om feldiagnoser

Statsrådet Ylva Johansson

Mikael Oscarsson har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att feldiagnoser om missfall inte ska inträffa inom svensk sjukvård.

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal har en skyldighet att verka enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Allvarliga skador och tillbud som inträffar i hälso- och sjukvården ska rapporteras till Socialstyrelsen, som har befogenheter att ingripa enligt lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Om Socialstyrelsen anser att det finns skäl för disciplinpåföljd, ska myndigheten anmäla detta hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) för prövning. Om Socialstyrelsen iakttar problemområden så förutsätter jag att man vidtar åtgärder.

En mycket viktig uppgift i Socialstyrelsens tillsynsroll är att övervaka utvecklingen inom patientsäkerhetsområdet. Det gäller inte minst hur lex Maria-beslut fördelar sig på olika verksamhetsområden. Det är av stor betydelse att kunskapen om de riskmoment som finns också återförs till vården så att patientsäkerheten kan förbättras och liknande misstag kan undvikas i framtiden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.