Felaktiga folkbokföringar

Skriftlig fråga 2021/22:841 av Eric Westroth (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-20
Överlämnad
2022-01-20
Anmäld
2022-01-21
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Skatteverket har tidigare gjort en bedömning att cirka 200 000 personer är felaktigt folkbokförda i Sverige. Anledningarna till detta kan enligt Skatteverket vara studenter som inte skriver sig på sin studieort utan fortsätter att vara skrivna hemma hos sina föräldrar. Det kan också vara så att man mot betalning erbjuder främmande personer att skriva sig på en adress i syfte att få ut medel ur välfärdssystemet som man annars inte har rätt till.

Ett annat fenomen som uppmärksammats är personer som bryter sig in i en sommarstuga för att ockupera denna samt även folkbokföra sig i densamma. I detta läge har fastighetsägaren begränsade möjligheter att avhysa dessa, och det är en komplicerad och långsam process att komma till rätta med tilltaget.

Vi har också kunnat läsa om hur personer upptäcker att någon för denne helt okänd person har låtit folkbokföra sig på deras adress. Det kan vara först när det börja komma exempelvis räkningar och brev från Kronofogdemyndigheten som den rättmätige bostadsinnehavaren uppdagar att det finns fler personer som otillåtet har folkbokfört sig på dennes bostadsadress.

Uppdagas detta ska en anmälan upprättas till Skatteverket, som då ska påbörja en utredning huruvida folkbokföringsadressen är rätt eller inte. Då Skatteverket redan har bristande resurser kan en sådan utredning vara en långdragen process, samtidigt som det innebär en psykisk påfrestning och en känsla av hjälplöshet hos den rättmätige bostadsinnehavaren att ha någon okänd folkbokförd hos sig.

Det är visserligen sedan juli 2018 olagligt att vara folkbokförd på en adress man inte bor på, men detta brott har låg prioritet och avskräcker sällan personer som har för avsikt att begå detta brott.

Med anledning av ovan anförda vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Har ministern för avsikt att göra något för att dels förenkla för de som fått någon okänd folkbokförd på deras adress, och har ministern för avsikt att försvåra tilltaget att folkbokföra sig på en adress utan någon form av medgivande från befintlig bostadsinnehavare eller fastighetsägare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:841 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00235 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:841 av Eric Westroth (SD)
Felaktiga folkbokföringar

Eric Westroth har frågat mig om jag har för avsikt att dels göra något för att förenkla för de som fått någon okänd folkbokförd på deras adress, dels försvåra tilltaget att folkbokföra sig på en adress utan någon form av medgivande från befintlig bostadsinnehavare eller fastighetsägare.

Regeringen har genomfört ett flertal åtgärder som syftar till att förbättra kvaliteten i folkbokföringen. Skatteverket har fått ökat anslag och fler verktyg för att kunna upptäcka, utreda och åtgärda fler fel i folkbokföringen. Myndigheten har exempelvis fått möjlighet att avregistrera falska identiteter från folkbokföringen och göra besök för att kontrollera en persons bosättning. Som Eric Westroth känner till har folkbokföringsbrottet dessutom återinförts. Denna lagändring utgör en tydlig och viktig signal till befolkningen att var och en ska vara folkbokförd där den bor.

Med anledning av frågan bör det även nämnas att regeringen den 5 september 2019 beslutade att ge en särskild utredare i uppdrag att bl.a. föreslå åtgärder som förbättrar förutsättningarna för att en persons bosättning fastställs korrekt och att rätt personuppgifter registreras i folkbokföringsdatabasen. Utredningen har slutfört sitt uppdrag och har överlämnat betänkandet Om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer (SOU 2021:57). Betänkandet innehåller ett flertal förslag på åtgärder för att minska felen i folkbokföringen, inklusive den olägenhet som det kan innebära när en person felaktigt är folkbokförd på en fastighet eller lägenhet som någon annan är folkbokförd på, äger eller hyr. Betänkandet har varit ute på remiss och bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 26 januari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.