fastighetsskatten

Skriftlig fråga 2001/02:1260 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-30
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga 2001/02:1260

av Margareta Cederfelt (m) till finansminister Bosse Ringholm om fastighetsskatten

Fastighetsskatten slår hårt mot Stockholmsregionen och dess invånare. I Stockholm finns 10 % av landets småhus medan stockholmarna betalar nästan 40 % av den totala fastighetsskatten. Risken finns att många personer behöver lämna sina hem eller tvingas in i bidragsberoende för att klara den ökade skattekostnaden. Regeringen har aviserat att den avser att tillsätta en utredning för att se över fastighetsskatten och de konsekvenser de ökade taxeringsvärdena har för förmögenhetsskatt och arvsskatt.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansministern:

Avser regeringen att i den eventuellt kommande utredningen beakta hur de nuvarande höga taxeringsvärdena drabbar stockholmarna?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1260 besvarad av

den 5 juni

Svar på fråga 2001/02:1260 om fastighetsskatten

Finansminister Bosse Ringholm

Margareta Cederfelt har frågat mig om regeringen avser att i kommande utredning beakta hur de nuvarande höga taxeringsvärdena drabbar stockholmarna.

Fastighetsskatten är en del av kapitalinkomstbeskattningen och en viktig inkomstkälla för att finansiera den offentliga välfärden. Den beräknas i år ge intäkter till staten på mer än 20 miljarder kronor.

Av rättviseskäl och för att det inhemska sparandet ska fördelas på ett samhällsekonomiskt tillfredsställande sätt är likformighet i kapitalbeskattningen viktig. Fastighetsskatten baseras därför på taxeringsvärden som speglar fastigheternas marknadsvärden. Eftersom marknadsvärdena är höga i Stockholmsområdet är fastighetsskatten generellt sett högre i området än i övriga landet.

De senaste årens prisökningar på fastigheter till följd av den goda ekonomiska utvecklingen skulle dock ha medfört att skatten på fastigheter hade ökat kraftigt om inga åtgärder vidtagits.

Fastighetsskatten har därför sänkts. För småhus har skatten sänkts från 1,5 % till 1,0 % under de senaste åren.

För att i vissa fall mildra effekterna för låg och medelinkomsttagare har en begränsningsregel för fastighetsskatten införts. Bestämmelsen tillämpas retroaktivt fr.o.m. den 1 januari 2001 och innebär att fastighetsägare under vissa förutsättningar högst ska betala 5 % av hushållets inkomst i fastighetsskatt. Framför allt i Stockholmsområdet kommer många fastighetsägare med låga och normala inkomster att kunna dra nytta av regeln.

Vidare har fribeloppen i förmögenhetsskatten höjts från 900 000 kr och är fr.o.m. 2003 års taxering 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 2 miljoner kronor för sambeskattade par.

Det s.k. omräkningsförfarandet vid fastighetstaxeringen ska ersättas med en förenklad fastighetstaxering mitt emellan de allmänna fastighetstaxeringarna. Förslag kommer att lämnas om regler som innebär att höjda taxeringsvärden inte får omedelbart genomslag på uttaget av fastighetsskatt.

Regeringen har således vidtagit åtgärder som kommit fastighetsägare som äger småhus med höga taxeringsvärden till godo. Bland dessa fastighetsägare finns många stockholmare.

Vidare har regeringen för avsikt att inom kort besluta om direktiv till en ny utredning om fastighetskatt. Utredningen ska ha möjlighet att pröva lösningar som kan innebära avsteg från nu gällande principer för fastighetsbeskattningen under förutsättning att de fördelningsmässiga konsekvenserna är acceptabla. Regeringen kommer också inom kort att presentera direktiv till utredningar om förmögenhetsbeskattningen och arvs- och gåvobeskattningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.