Fast mobiltelefoni

Skriftlig fråga 2009/10:689 av Petersson i Stockaryd, Helene (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-30
Anmäld
2010-04-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-04-13
Besvarad
2010-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga

2009/10:689 Fast mobiltelefoni

av Helene Petersson i Stockaryd (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

I tre pilotkommuner testar just nu Telia att ta bort kopparnätet, det fasta telefonnätet, och ersätta det med så kallad fast mobiltelefoni. På landsbygden i bland annat Vetlanda kommun finns en stor oro för säkerheten i denna teknik. Blir täckningen så säker att jag kan nå SOS när jag behöver det? Och den stora frågan: Kan jag fortsätta att ha mitt trygghetslarm via den nya telefonen?

På den sista frågan svarar Telia: Nej, det går troligtvis inte. Det är inte Telias ansvar att människor har trygghetslarm, det är kommunens. Men finns det ingen infrastruktur som klarar trygghetslarmet till de äldre personer som väljer att bo kvar på landsbygden så kan knappast kommunen leva upp till sina åtaganden heller utan de äldre tvingas flytta till ett äldreboende i stan.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att infrastrukturen i hela landet inom telefonin är sådan att kommunerna kan leva upp till sitt åtagande om trygghet åt äldre även på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:689 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 13 april

Svar på fråga

2009/10:689 Fast mobiltelefoni

Statsrådet Åsa Torstensson

Helene Petersson i Stockaryd har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att infrastrukturen i hela landet inom telefonin är sådan att kommunerna kan leva upp till sitt åtagande om trygghet åt äldre även på landsbygden.

Först och främst vill jag betona att självfallet ska vi leva i ett land där man vågar lita på att trygghetslarmet fungerar den dagen behovet uppstår. Telia Sonera har fattat beslut om att ersätta ålderdomliga kopparförbindelser med effektivare mobil teknik i delar av Sverige.

För att underlätta övergången så mycket som möjligt arbetar Post- och telestyrelsen, Hjälpmedelsinstitutet och Socialstyrelsen med att ta fram en vägledning till kommunerna. Här har även Sveriges Kommuner och Landsting en viktig roll att spela. Jag träffade nyligen Telia Sonera tillsammans med de tre pilotkommunerna för att informera mig om arbetet och de konsekvenser som uppstår till följd av nedläggningarna. Mitt intryck är att Telia Sonera tar ett stort samhällsansvar och anpassar nedläggningen av kopparförbindelser bland annat så att abonnenter med just trygghetslarm inte ska drabbas.

Jag kan försäkra Helene Petersson i Stockaryd att jag även i fortsättningen kommer att ha uppsikt över frågan tills trygghetslarm fungerar betryggande i det här avseendet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.