Till innehåll på sidan

Fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

Skriftlig fråga 2006/07:923 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Besvarad
2007-03-28
Svar anmält
2007-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:923 Fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

av Tina Acketoft (fp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Folkökningen i Skåne har aldrig varit så stor som förra året. Befolkningen ökade med 15 000 personer och 30 av de 33 kommunerna växte. Arbetspendlingen mellan Danmark och Skåne ökar kontinuerligt och godstransporter mellan länderna slår ständigt nya rekord. Byggandet av Öresundsbron blev en succé som förde två länder närmare varandra och skapade en ny levande tillväxtregion, Öresundsregionen. Men bron innebär också att marktransporterna ökat då transportörer väljer broförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn snarare än, som tidigare i större utsträckning, färjeförbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör.

Med detta kontinuerligt ökade tryck på Skånes infrastruktur ser man tydligt att det kommer att råda kapacitetsbrist på Öresundsbron inom kort och att väg E 6 mellan Helsingborg och söderut via Malmö i dag är utnyttjad till bristningsgränsen. Det är dessutom oroväckande att se att sedan Öresundsbrons tillkomst har arbetspendlarna i södra Öresundsregionen ökat med drygt 300 procent medan siffran för norra Öresund är oförändrad, något som bland annat kan förklaras av den tidsödande transportvägen mellan Helsingborgs- och Köpenhamnsregionerna

Enligt rapporter från bland annat Banverket och Öresundsinstitutet kommer Öresundsbron att inom kort behöva kompletteras med en fast förbindelse i de norra delarna av regionen, både av trafik‑, miljö- och tillväxtintresse. Med tanke på att det tog närmare 50 år av diskussioner innan Öresundsbron verkligställdes är min fråga till statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att påskynda byggandet av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:923 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 28 mars

Svar på fråga

2006/07:923 Fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

Statsrådet Åsa Torstensson

Tina Acketoft har frågat mig vad jag avser att göra för att påskynda byggandet av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Tina Acketoft anför bland annat att det inom kort kommer att råda kapacitetsbrist på Öresundsbron och E 6 Helsingborg–Malmö.

Låt mig först konstatera att de gällande nationella ban- och väghållningsplanerna, som den förra regeringen fastställde för perioden 2004–2015, inte omfattar någon fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Det finns således inte något beslut om att bygga en sådan förbindelse.

Öresundsbron dimensionerades för att klara ökande trafikflöden under lång tid. Utvecklingen i Öresundsområdet sker dock i en mycket snabb takt och kraven på transportsystemet kommer därmed också att förändras successivt. Det är då viktigt att befintlig infrastruktur nyttjas på ett effektivt sätt. Tillsammans med våra danska kolleger kommer vi att undersöka hur vi kan öka incitamenten för järnvägstrafikeringen över Öresundsbron. I det arbetet ingår att eliminera flaskhalsar och se över avgiftssystemet.

Ny infrastruktur kan komma till stånd först efter ett ingående planerings- och projekteringsarbete, som är mycket tidskrävande. För att kunna tillgodose nya behov som uppstår är det därför av stor vikt att de långsiktiga infrastrukturplanerna hålls aktuella och att de rymmer tillräcklig framförhållning.

Regeringen har initierat ett arbete som ska resultera i en ny generation långsiktiga infrastrukturplaner avseende perioden 2010–2019. I ett första skede har Banverket, Vägverket och ett antal andra myndigheter fått i uppdrag att utarbeta ett underlag för en kommande infrastrukturproposition. Region Skåne har erbjudits att bidra med ett sammanhållet regionalt underlag. När riksdagen beslutat med anledning av förslagen i propositionen kommer ett mer konkret skede då prövning och prioritering av olika åtgärder ska ske. Därefter ska regeringen fastställa nya nationella ban- och väghållningsplaner.

Det är min fasta övertygelse att vi får en mer effektiv användning av statens medel genom denna sammanhållna process med regional delaktighet, jämfört med om vi hade en ordning där regeringen fattade separata beslut för varje större väg eller järnväg i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.