Fas 3

Skriftlig fråga 2012/13:14 av Jonsson, Mattias (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Anmäld
2012-09-27
Inlämnad
2012-09-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-10-04
Besvarad
2012-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 september

Fråga

2012/13:14 Fas 3

av Mattias Jonsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

För över ett år sedan, den 9 juni 2011, beslutade riksdagen att det inte skulle ske några nya anvisningar till fas 3. Trots detta beslut visar statistik att antalet deltagare i fas 3 ökar i år. Bland annat visar LO Västsverige i en rapport att antalet deltagare i fas 3 i Göteborgsregionen ökat till nästan 3 300 i april 2012, en ökning med 500 personer på ett år.

I interpellationsdebatten den 26 juni menade arbetsmarknadsministern Hillevi Engström att riksdagens beslut har tillgodosetts av regeringen, men statistiken visar annorlunda.

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte verkställer demokratiskt fattade beslut som frågan om fas 3.

Hur kan det vara jobbskapande att låta arbetsgivare ta emot ca 5 000 kronor per månad för att ha en person i den så kallade fas 3? Var finns drivkraften hos arbetsgivaren att anställa en person som genom fas 3 i stället genererar 5 000 kronor i månaden?

Min fråga till arbetsmarknadsministern är följande:

Vad avser arbetsmarknadsministern och regeringen att vidta för åtgärder för att det av riksdagen fattade beslutet ska genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:14 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 4 oktober

Svar på fråga

2012/13:14 Fas 3

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Mattias Jonsson har frågat mig vilka åtgärder som jag och regeringen avser att vidta för att det av riksdagen fattade beslutet om anvisningar till fas 3 ska genomföras.

Som jag har redogjort för i tidigare interpellationsdebatter och frågesvar har flera förändringar i arbetsmarknadspolitiken och i styrningen av Arbetsförmedlingen genomförts. Regeringen fortsätter att följa sysselsättningsfasen och aviserar även åtgärder i budgetpropositionen för 2013. Förstärkningen av det särskilda anställningsstödet permanentas och det förhöjda handledarstöd som införts i sysselsättningsfasen förlängs till och med 2014. Vidare avsätts medel för programinsatser i sysselsättningsfasen även 2013.

Många av de personer som deltar i sysselsättningsfasen har haft det tufft på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen arbetar med en mångfald av sysselsättningsplatser för att kunna ge individuellt utformade insatser. En viktig uppgift för Arbetsförmedlingen är att förbättra stödet för dessa personer, såväl med personliga kontakter som med eventuell arbetsmarknadsutbildning. Det är viktigt att arbetsgivare/anordnare får information om det förstärkta anställningsstöd som finns så att fler långtidsarbetslösa kan erbjudas anställning. Sysselsättning hos en seriös anordnare är betydligt bättre än sysslolöshet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.