fartygsvrak med gifter utanför västkusten

Skriftlig fråga 2000/01:807 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-28
Anmäld
2001-03-06
Besvarad
2001-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga 2000/01:807

av Åsa Torstensson (c) till miljöminister Kjell Larsson om fartygsvrak med gifter utanför västkusten

Återigen har frågan om fartygsvraken, från andra världskriget, utanför den svenska västkusten och faran för eventuella miljöhot vid läckage blivit aktuell. Nu med anledning av att representanter från den ryska vetenskapsakademien har studerat vrakens och giftbehållarnas beskaffenhet. Dessa vetenskapsmän anser situationen så allvarlig att man t.o.m. säger att vrakens behållare är så angripna av rost att det inom några år är risk för läckage.

Regeringen har tidigare gjort bedömningen att en bärgning skulle innebära större risk än att låta de, sedan 60 år, sänkta fartygen utanför Lysekilskusten ligga kvar på botten. Denna bedömning gjordes från svensk sida för ca 10 år sedan och efter detta har tydligen ingen ny bedömning av vraken gjorts. Det som nu den ryska informationen lämnar är en dramatisk bild av en tickande miljöbomb som ställer nya frågor om både giftbehållarnas kvalitet och om den svenska riskbedömningen av vad som kan ske på 200 meters djup utanför Lysekils kust.

Min fråga till ministern är:

Vad avser miljöministern att vidta för åtgärder för att klargöra den svenska riskbedömningen av de miljögifter som finns längs den svenska västkusten?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:807 besvarad av

den 7 mars

Svar på fråga 2000/01:807 om fartygsvrak med gifter utanför västkusten

Miljöminister Kjell Larsson

Åsa Torstensson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att klargöra den svenska riskbedömningen av de miljögifter som finns längs den svenska västkusten.

Sedan 1972 är det enligt konventionen om förhindrande av havsföroreningar till följd av dumpning av avfall (London Dumping Convention) förbjudet att dumpa miljögifter i haven. Konventionen har ratificerats av Sverige. Dumpning av miljöfarligt avfall har historiskt sett skett i relativt stor omfattning till havs. Den största delen av avfallet som dumpats har inte varit inneslutet i behållare.

En kartläggning av förekomsten av dumpade kemiska stridsmedel på den svenska delen av kontinentalsockeln genomfördes av Sjöfartsverket 1992. Bedömningen var att det är mycket stora risker förenade med att omhänderta det dumpade avfallet.

Med anledning av att det under det senaste året har kommit ett flertal uppgifter angående miljöriskerna med dumpade kemiska stridsmedel och miljögifter finns det skäl att åter igen titta närmare på frågan. Jag avser att be Totalförsvarets forskningsinstitut att granska dessa uppgifter för att se om det finns skäl att göra en förnyad bedömning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.