Till innehåll på sidan

Färre pensionerade lärare i skolan på grund av höjd löneskatt för äldre

Skriftlig fråga 2015/16:417 av Christer Nylander (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-02
Överlämnad
2015-12-03
Anmäld
2015-12-04
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Svensk skola har stora utmaningar på både kort och lång sikt. I det långa perspektivet handlar det om att Sverige återigen ska bli en framgångsrik kunskapsnation i världsklass. För att nå dit behöver vi öka attraktiviteten i läraryrket, förbättra styrningen och tydliggöra kunskapskrav. Utmaningarna är vi politiskt ganska överens kring, men våra vägar dit skiljer sig åt. 

På kort sikt behöver vi klara av den akuta flyktingkrisen. Runt om i Sverige gör många pedagoger, tjänstemän och skolledare ett fantastiskt jobb för att få mottagandet att fungera. Men det finns stora utmaningar. En av de stora utmaningarna är att möta den akuta lärarbrist som råder. 

Söktrycket till Lärarhögskolan ökade med över 30 procent under den period Liberalerna satt i regeringen. Vi genomförde viktiga reformer för att öka intresset för läraryrket, såsom en ny lärarhögskola, införande av karriärtjänster för över 17 000 lärare, införande av lärarlegitimation samt stora kompetensutvecklingsinsatser. Dessa reformer fungerar och måste fortsätta att utvecklas. 

För att få fler lärare i skolan på kort sikt behövs dock fler åtgärder. Liberalerna drev på, och fick igenom, i migrationsuppgörelsen med regeringen att pensionärer och lärarstudenter skulle kunna gå in och bistå i undervisningen. Att lärare som gått i pension åter går in och hjälper till i undervisningen är ett bra sätt att på kort sikt möta det akuta behov som finns. 

Regeringen kommer den 1 januari att höja skatten för äldre som jobbar. Höjningen av löneskatten för äldre är i sig ett felaktigt beslut. Det sänder signalen till äldre att om man har fyllt 65 år bör man ägna sig åt något annat än produktivt arbete. Men det leder också till att det blir dyrare för skolans huvudmän att ta in pensionärer i skolan. Beslutet är ett hinder för att fler äldre ska kunna bidra i undervisningen. 

Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin är därmed följande:

 

På vilket sätt kommer ministern att verka för att fler pensionärer kan anställas i svensk skola?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:417 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2015/05687/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:417 av Christer Nylander (L) Färre pensionerade lärare i skolan på grund av höjd löneskatt för äldre

Christer Nylander har frågat mig på vilket sätt som jag kommer att verka för att fler pensionärer kan anställas i svensk skola.

Regeringen, Moderata samlingspartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har genom migrationsöverenskommelsen enats om nödvändiga insatser för att säkra förmågan i det svenska mottagandet av asylsökande och stärka etableringen av nyanlända. Av överenskommelsen framgår bl.a. att pensionerade lärare och lärarstudenter kan vara en resurs i undervisningen av nyanlända elever.

Regeringen har vidtagit en lång rad åtgärder för att generellt förbättra den svenska skolan och mer specifikt stärka utbildningen för nyanlända elever. Till dessa hör att regeringen den 26 november 2015 beslutade att tillsätta en utredning med uppdrag att föreslå åtgärder för att säkra kommuners möjlighet att tillgodose nyanlända elevers rätt till utbildning (dir. 2015:122). Förslagen ska bidra till att upprätthålla kvaliteten på undervisningen för alla elever i skolväsendet. Utredaren ska bl.a. föreslå hur enskilda huvudmän för skolor där det finns kö ska kunna ta emot nyanlända elever och utreda hur kommuner i större utsträckning ska kunna placera elever i andra skolor än de närliggande för att främja en jämnare fördelning av nyanlända elever och förbättra förutsättningarna för integration.

Utredaren ska även undersöka om det finns behov av ytterligare insatser för att exempelvis pensionerade lärare och lärarstudenter ska kunna vara ett stöd för nyanlända elever. Det finns enligt skollagen inget som hindrar att pensionerade lärare arbetar som lärare inom skolan. Jobbskatteavdragets utformning innebär också att personer som har fyllt 65 år vid årets ingång beskattas lägre än yngre personer. Även studenter kan vid sidan av studierna bidra till att stödja nyanlända elever i skolväsendet. Utredaren ska därför ge exempel på hur t.ex. pensionerade lärare och lärarstudenter kan utgöra stöd för nyanlända elever och undersöka orsaker till att detta inte sker och om det finns behov av ytterligare insatser. Uppdraget ska redovisas senast den 18 januari 2016.

Stockholm den 9 december 2015

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.