Färre internationella forskare

Skriftlig fråga 2015/16:433 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-04
Överlämnad
2015-12-04
Anmäld
2015-12-07
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Sverige har höga ambitioner med sin politik för högre utbildning och forskning. Det är bra. I en global värld med internationell konkurrens måste vi se till att behålla vår konkurrenskraft genom att vara attraktiva och också kunna rekrytera framstående internationella forskare. I den av riksdagen beslutade forskningspolitiken, som ska gälla fram till och med 2016, har Vetenskapsrådet haft ett särskilt anslag för internationella rekryteringar. I nästkommande års budget skär regeringen emellertid ned på detta anslag utan att anföra något skäl för det. Det är anmärkningsvärt och går emot riksdagens tidigare beslut.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson:

 

Varför avviker statsrådet från den av riksdagen beslutade forskningspolitiken och varför minskas anslaget för internationella rekryteringar?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:433 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/05715/F

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:433 av Betty Malmberg (M) Färre internationella forskare

Betty Malmberg har frågat mig varför jag avviker från den av riksdagen beslutade forskningspolitiken och varför anslaget för interna-tionella rekryteringar minskas.

Målet med forskningspolitiken är att Sverige ska vara en framstående forskningsnation, där forskning och innovation bedrivs med hög kvalitet och bidrar till samhällets utveckling och näringslivets konkurrenskraft. Den ökning av anslagen för forskning som skett under de senaste åren är bra och kan om den används rätt bidra till att uppfylla detta mål.

Flera av de forskningssatsningar som gjordes av föregående regering kan bidra till ökad kvalitet. Ett av de program som presenterades i propositionen Forskning och innovation (prop. 2012/13:30) var satsningen på internationell rekrytering av framstående forskare. Jag instämmer i att satsningar på framstående individer är en viktig faktor för att stärka den svenska forskningens konkurrenskraft. Regeringen bedömer dock att satsningar i större utsträckning bör inriktas mot att rekrytera framstående yngre forskare. Det är bara genom att de främsta yngre forskarna har goda villkor som tillräckligt många av dem kommer välja att satsa på en forskarkarriär.

Sverige ska vara ett attraktivt land att bedriva forskning i, och det gäller både för individer och för företag. Vi ska i högre utsträckning locka hit unga forskartalanger genom att bygga attraktiva forskningsmiljöer. Detta ska ske samtidigt som vi satsar på de talanger vi har här i Sverige. I båda de fallen tror vi att goda villkor är grundläggande. Systemet för forskarrekrytering och för forskarnas villkor behöver därför ses över.

Vi har därför valt att omfördela en mindre andel av dessa medel till andra områden där kvaliteten också behöver stärkas och medlen bättre kommer till nytta.

Stockholm den 16 december 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.