farmaceutbrist

Skriftlig fråga 1999/2000:614 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-25
Besvarad
2000-03-02
Anmäld
2000-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga 1999/2000:614

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om farmaceutbrist

Enligt uppgift är det stor risk att flera apotek tvingas stänga på grund av farmaceutbristen. Värst drabbad är för närvarande apoteksgrupp Västernorrland där 2@3 apotek tvingas stänga om inte omedelbart minst tre farmaceuter kan rekryteras. Orter som i första hand berörs är Sollefteå, Ramsele och Långsele.

Situationen är ytterst allvarlig särskilt för innevånare på orter där det endast finns ett apotek att tillgå. Att medborgare på orten ska kunna få ut sin medicin där man bor är mycket viktigt.

Med anledning av ovanstående vill jag rikta följande fråga till socialministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att råda bot på den akuta bristen på farmaceuter?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:614 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 1999/2000:614 om farmaceutbrist

Utbildningsminister Thomas Östros

Chatrine Pålsson har frågat socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att råda bot på den akuta bristen på farmaceuter. Då jag som utbildningsminister har ansvar för den högre utbildningen besvarar jag frågan.

Chatrine Pålsson ställer sin fråga mot bakgrund av uppgifter om att det är risk att flera apotek tvingas stänga på grund av farmaceutbrist.

Till farmaceuter räknas både apotekare och receptarier. Den påtalade bristen avser främst receptarier. De ökande pensionsavgångarna är delvis skäl till bristen på receptarier. Vidare har Apoteksbolaget AB löst ställda besparingskrav delvis genom avtalspensioneringar. Under 1997 och 1998 lämnade 560 personer sina anställningar med avtalspension. Av dessa var ca 200 receptarier.

Receptarieutbildning ges för närvarande endast vid Uppsala universitet.

Det är den enskilda högskolan som har ansvaret för att i samverkan med det omgivande samhället besluta om omfattning och inriktning av de utbildningar som högskolan anordnar. Med anledning av den befarade bristen på receptarier har Högskolan i Kalmar och Göteborgs universitet ansökt hos Högskoleverket om rätt att utfärda receptarieexamen. Umeå universitet kommer inom kort att ansöka om sådan examensrätt. Högskoleverket räknar med att beslut i ärendet kommer att fattas i augusti detta år.

Jag har vidare informerats om att Sveriges Farmacevtförbund kommer att diskutera receptarieutbildningen vid ett möte den 6 mars 2000 med avnämare (Apoteket AB, Läkemedelsverket, Läkemedelsindustriföreningen och Astra Zeneca) och Uppsala, Göteborgs och Umeå universitet samt Högskolan i Kalmar.

Jag kommer att uppmärksamt följa den fortsatta utvecklingen i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.