färdtjänst

Skriftlig fråga 1999/2000:104 av Lindstedt-Staaf, Ester (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-22
Besvarad
1999-11-03
Anmäld
1999-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga 1999/2000:104

av Ester Lindstedt-Staaf (kd) till socialminister Lars Engqvist om färdtjänst

Som ett led i ökad tillgänglighet för funktionshindrade inom kollektivtrafiken beslöt riksdagen att överföra färdtjänsten till kollektivtrafiken. Detta beslut utgick från regeringens proposition 1996/97:115 Mer tillgänglig kollektivtrafik. Grundsyftet var att alltfler allt längre skulle kunna använda sig av den vanliga kollektivtrafiken.

Funktionshindrade människor har noterat en del oönskade effekter, sedan färdtjänsten överfördes till kollektivtrafiken. Utrymmet för godtyckliga beslut inom kommunen har blivit för stort. Handikappombudsmannen har fått ta emot många anmälningar från funktionshindrade som upplever att färdtjänsten försämrats på olika sätt. En genomgående kritik är att den enskildes möjligheter att få en individuellt anpassad färdtjänst försämrats.

När färdtjänsten reglerades av socialtjänstlagen, var Socialstyrelsen tillsynsmyndighet. Nu saknas en sådan funktion. Klagande färdtjänstresenärer känner, att de behöver en instans, som kan hantera deras ärenden. Man har undrat, om Handikappombudsmannen kunde få sådant tillsynsuppdrag.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att lösa problemet med utformningen av färdtjänsten och en eventuell tillsynsmyndighet för detta?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:104 besvarad av

den 3 november

Svar på fråga 1999/2000:104 om färdtjänst

Näringsminister Björn Rosengren

Ester Lindstedt-Staaf har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidtaga för att lösa problemet med utformningen av färdtjänsten och en eventuell tillsynsmyndighet för detta.

Jag är medveten om att det förekommer klagomål på färdtjänsten. Om det beror på färdtjänstlagen eller andra omständigheter är det för tidigt att uttala sig om. Kommunerna hade redan före färdtjänstlagens ikraftträdande stor frihet vid utformningen av färdtjänsten. En nyhet är att lagen möjliggör för kommunerna att överlåta ansvaret för färdtjänsten till trafikhuvudmannen för kollektivtrafiken i länet. Enligt vad jag har erfarit är detta än så länge ovanligt. Statistiken är dock bristfällig.

I samband med beslutet om den nya färdtjänstlagen beslöt riksdagen att handikappolitiken på transportområdet skulle utvärderas. I uppdraget till Vägverket m.fl. från den 19 november 1998 har regeringen mycket tydligt pekat ut färdtjänsten, som ett prioriterat område i utvärderingen.

I utvärderingen ska bl.a. analyseras omfattning och effekter av de villkor som förenas med tillstånd för färdtjänst samt om det finns behov av en tillsynsmyndighet för färdtjänsten. Utvärderingen ska redovisas den 31 december 2001. Jag har för avsikt att begära en delredovisning av utvecklingen på färdtjänstområdet under nästa år. Tills dess kommer jag att inta en restriktiv hållning till några förändringar vad gäller utformningen av färdtjänsten eller frågan om en eventuell tillsynsmyndighet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.