Till innehåll på sidan

Fängslade minderårigas och politiska fångars situation i Chile

Skriftlig fråga 2019/20:1721 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-02
Överlämnad
2020-07-03
Besvarad
2020-07-17
Sista svarsdatum
2020-07-17
Svarsdatum
2020-07-17
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan den 18 oktober har det chilenska folket protesterat mot rådande ojämlikhet och orättvisor som drabbat majoriteten av befolkningen. Regeringens svar har varit omfattande polisiära ingripanden, vilka medfört ett stort antal döda, skadade och fängslade. Brotten mot de mänskliga rättigheterna har varit grova och omfattande. Mellan den 18 oktober och den 31 december häktades 21 637 personer, varav 6 420 bekräftades vara minderåriga.

Det chilenska människorättsinstitutet INDH (Nationella institutet för mänskliga rättigheter) rapporterade att man fram till den 30 mars besökt 11 389 personer i häkte, varav 1 580 var minderåriga. 2 146 av dessa häktade uppgav att de varit offer för grovt våld/tortyr/sexuella övergrepp.

De chilenska myndigheterna försöker dölja den aktuella siffran över politiska fångar som hålls i  så kallad preventiv fångenskap. Deras brott består i att de har utövat sina demokratiska rättigheter genom att demonstrera. Därmed har de blivit anklagade för störande av allmän ordning, ett brott som knappast kräver ett preventivt fängslande. 

Fram till den 8 januari 2020 hade rättsliga processer på grund av påstådda begångna brott inletts mot 2 449 av de häktade, och det chilenska inrikesdepartementet var anklagande part i målen.

Covid-19-pandemin drabbar nu Chile hårt. Siffror över smittade, inlagda på sjukhus och avlidna stiger, medan folket i de fattiga områdena organiserar soppkök för att klara livhanken.

De som sitter i fängelse är särskilt utsatta när ett gäller smitta, eftersom trångboddheten är stor och de sanitära förhållandena bedrövliga. På många anstalter trängs 8–12 personer i en sovsal utan tillgång till egen säng. På många ställen saknas även tillgång till dricksvatten, skyddsutrustning och basal sjukvård.

I nuläget pågår en nationell och internationell kampanj för att omvandla preventiv fångenskap till husarrest i väntan på fortsatt rättslig utredning.

Genom husarrest kan man rädda människoliv. Tyvärr har domare som beviljat husarrest i enskilda fall tvingats av en högre rättsinstans att återkalla besluten, efter påtryckningar från inrikesdepartementet (på grund av dess roll som anklagande part i målen). Domstolsväsendet är sålunda inte som i normala demokratier avskilt från och självständigt i förhållande till samhällets politiskt styrande instanser.

Det är uppenbart att situationen när det gäller mänskliga rättigheter har försämrats allvarligt och att rättsapparaten eroderar med livshotande följder för dem som kastas i fängelse i dagens Chile.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta, för Sveriges del och inom EU, för att demokratiska och mänskliga rättigheter ska respekteras och att förhållandena inom det chilenska rättsväsendet och fångvården snarast ska förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1721 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



UD2020/

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1721 av Amineh Kakabaveh (-)

Fängslade minderårigas och politiska fångars situation i Chile

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta, för Sveriges del och inom EU, för att demokratiska och mänskliga rättigheter ska respekteras och för att förhållandena inom det chilenska rättsväsendet och fångvården snarast ska förbättras.

Sveriges regering förväntar sig att de mänskliga rättigheterna respekteras under alla omständigheter. Det är en uppfattning som jag driver både bilateralt och inom EU. Denna förväntan finns även under en pågående pandemi. Chile är ett land som drabbats mycket hårt av Covid-19 och pandemin slår hårt mot många delar av samhället.

Vi har noterat och är oroade över uppgifter om svåra förhållanden inom den chilenska kriminalvården. Cirka 140 000 personer, varav 16 000 är kvinnor, finns i den chilenska kriminalvårdens system. Av dessa är omkring 30 procent fängslade eller häktade - ofta under svåra förhållanden inklusive överbeläggning, bristande tillgång till hälso- och sjukvård och olika former av kränkande behandling.

Chiles regering har medgivit att ordningsmakten inte följde rutinerna för våldsanvändning under demonstrationerna hösten 2019 och att alla anklagelser ska utredas inom rättsväsendet. Chiles president Piñera har i samtal med Sveriges ambassadör i Chile betonat att straffrihet inte ska råda, men framhöll samtidigt att den politiska makten varken kan eller får ingripa i rättsskipandet.

Chile är en demokratisk rättsstat och vi förväntar oss naturligtvis att regeringen gör sitt yttersta för att förbättra situationen inom kriminalvårdssystemet. Vi förväntar oss sålunda att förhållandena på Chiles fängelser är adekvata, vilket inkluderar att de intagna har tillgång till sjukvård samt skyddsutrustning under den pågående pandemin.

Regeringen har flera gånger uttalat sig om situationen i Chile för att understryka vikten av att de mänskliga rättigheterna respekteras fullt ut. UD kommer senare i år att publicera en rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Chile, där förhållandena inom kriminalvården också kommer att tas upp.

Det breda, bilaterala samarbetet, den öppna politiska dialogen och de starka mellanfolkliga banden mellan Sverige och Chile är särskilt viktiga att ta till vara och bygga vidare på i tider av stor osäkerhet bland annat till följd av den pågående pandemin.

Stockholm den 17 juli 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.