fängslade i Iran

Skriftlig fråga 2004/05:1925 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-07-13
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga 2004/05:1925

av Kalle Larsson (v) till utrikesminister Laila Freivalds om fängslade i Iran

Den iranska regimen fortsätter att förfölja sina kritiker och oppositionella med oförminskad styrka. Nu fängslar man inte bara oliktänkande utan även de som i rättegångar försvarat dem. Nasser Zarafshan, medlem i iranska författarförbundet och advokat för offren för de politiska morden i Iran 1998 sitter i dag i fängelse. Hans brott är att han har försvarat Muhammad Mukhtari och Jafar Poujandhe @ båda senare mördade av iranska säkerhetstjänsten för brottet att ha försvarat offren och deras anhöriga.

Zarafshan har insjuknat i cancer och lider av akuta njurproblem. Då myndigheterna och det iranska rättsväsendet nekat honom vård har han börjat hungerstrejka i fängelset. Enligt de senaste nyheterna är han drabbad av för lågt blodtryck. Zarafshan är inte det enda exemplet på att fängslade i Iran lider av sådan vanvård och misshandel är en mer adekvat benämning på den behandling de får. Journalisten och regimkritikern Akbar Gandji hungerstrejkar likaså. Själva fängslandet av oliktänkande är ett brott mot mänskliga rättigheter. Medveten vanvård av fängslade regimkritiker förvärrar ytterligare brottets art och storlek och gör att det iranska rättsväsendet inte förtjänar någon tillit.

Jag vill fråga utrikesminister Laila Freivalds:

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att stödja de som till följd av att de utnyttjar sina demokratiska rättigheter drabbas av regimens förföljelser?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1925 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2004/05:1925 om fängslade i Iran

Utrikesminister Laila Freivalds

Kalle Larsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att stödja dem som till följd av att de utnyttjar sina demokratiska rättigheter drabbas av den iranska regimens förföljelser.

Inledningsvis vill jag hänvisa till mitt svar på Birgitta Ohlssons fråga (2004/05:1126) i samma ämne från mars i år.

Jag delar Kalle Larssons oro för advokaten och författaren Nasser Zarafshan och journalisten Akbar Ganji. EU uppvaktade den 20 april i år det iranska utrikesministeriet i frågor rörande mänskliga rättigheter och tog då specifikt upp situationen för Zarafshan och Ganji. Jag välkomnar att Nasser Zarafshan tillåtits lämna fängelset för att uppsöka sjukhus och få den vård han är i behov av.

Sverige anser dock att det är angeläget att EU återigen tar upp Zarafshans fall med iranska regeringsföreträdare. Häromveckan träffade jag mina EU-kolleger och jag uppmärksammade dem då på hans situation. Det har nu beslutats att EU inom kort ska uppvakta det iranska utrikesministeriet för att ta upp situationen för både Nasser Zarafshan och Akbar Ganji.

Frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter är centrala ämnen i de samtal Sverige och EU för med företrädare för den iranska regeringen. EU har vid upprepade tillfällen tagit upp frågan rörande politiskt oliktänkande som fängslats. Inför nästa dialogmöte med Iran om mänskliga rättigheter som planeras till september har EU föreslagit yttrandefrihet som ett av de teman som ska diskuteras.

Regeringen avser fortsatt att följa situationen för politiskt oliktänkande i Iran med stor uppmärksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.