Fängslade demokratiaktivister i Kina

Skriftlig fråga 2020/21:2439 av David Josefsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-06
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I augusti förra året greps tolv unga personer som försökte lämna Hongkong med båt för att ta sig till Taiwan. En av dem var demokratiaktivisten Andy Li.

Sedan gripandet för över sju månader sedan har väldigt lite hörts av de tolv gripna, och de uppgifter som den kinesiska regimen har lämnat har inte gått att verifiera av oberoende källor.

Enligt regimen ska dock Andy Li ha avtjänat ett sju månader långt fängelsestraff i Kina och är nu förd till Hongkong där han är inlåst på en psykiatrisk avdelning utan möjlighet att få träffa sin familj.

Att den kinesiska regimen håller demokratiaktivister och andra samvetsfångar inlåsta, ofta utan rättegång och utan någon eller högst begränsad möjlighet till kontakt med advokater och familj, är oroväckande. Ett annat exempel förutom Andy Li är bokförläggaren Gui Minhai från Göteborg som varit i kinesiskt våld sedan han kidnappades i Thailand 2015.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att påverka Kina att släppa samvetsfångar som Andy Li och Gui Minhai?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2439 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2439 av David Josefsson (M)
Fängslade demokratiaktivister i Kina

David Josefsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att påverka Kina att släppa samvetsfångar som Andy Li och Gui Minhai.

Regeringen ser allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Kina. Som jag tidigare framhållit fäster regeringen stor uppmärksamhet vid situationen i Hongkong, och vi ser med stort allvar på införandet av den nya säkerhetslagstiftningen, vilken bryter mot Kinas internationella åtaganden. Sverige och EU har vid flera tillfällen framfört vår syn till kinesiska myndigheter.

Med anledning av den allvarliga utvecklingen i Hongkong har EU och medlemsstaterna vidtagit ett antal åtgärder. Bland annat fortsätter Sverige tillsammans med andra länders representanter att närvara vid rättegångar mot företrädare för demokratirörelsen. Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.

Gui Minhais situation är fortsatt mycket allvarlig. Regeringen har framfört tydliga protester mot det kinesiska agerandet. Även EU har fortsatt att uttala sig om fallet, med krav på Gui Minhais frigivning. Sveriges arbete för Gui Minhai fortsätter med oförminskad styrka och vår linje ligger fast; Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin dotter och familj. Vi kräver också tillträde till vår medborgare för att ge det konsulära stöd han har rätt till.

Stockholm den 14 april 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.