Familjesplittring vid utvisning

Skriftlig fråga 2010/11:482 av Andersson, Ulla (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-05
Anmäld
2011-05-05
Besvarad
2011-05-11
Svar anmält
2011-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga

2010/11:482 Familjesplittring vid utvisning

av Ulla Andersson (V)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Många familjer splittras i Sverige i dag trots att det inte skulle behövas. Kravet på att klarlägga sin identitet innebär för många att de tvingas lämna sitt/sina barn och sin familj för att återvända till sitt hemland. För många är detta mycket riskfyllt och osäkert. Dessutom påverkas många barns utveckling av påtvingad familjeseparation, något som går emot FN-konventionen om barns rättigheter.

I Gävle tvingas nu en kvinna lämna Sverige trots att hon har ett barn på tio månader som är fött här och att barnets far är svensk medborgare. Hon ska utvisas till Angola till en mycket riskfylld och osäker framtid. Hennes möjligheter att klarlägga sin identitet är så gott som obefintliga och hon utsätts dessutom för stor fara. Hennes situation är tyvärr inte unik utan alltför vanlig.

Sverige har det senaste året skärpt kraven på bevisningen för identiteten så mycket att det blir omöjligt att uppfylla kraven för människor från vissa länder som till exempel Somalia, Demokratiska republiken Kongo och Angola.

Min fråga utifrån ovanstående blir därför:

Avser statsrådet att ta initiativ till att svensk lagstiftning ändras eller att det på andra sätt möjliggörs att kraven sänks på styrkt identitet för att minska familjesplittring?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:482 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 11 maj

Svar på fråga

2010/11:482 Familjesplittring vid utvisning

Statsrådet Tobias Billström

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att svensk lagstiftning ändras eller att det på andra sätt möjliggörs att minska kraven på styrkt identitet för att minska familjesplittring.

Den reglerade invandringen är en grundläggande princip i den svenska invandringspolitiken. När det gäller anhöriginvandring är huvudregeln att uppehållstillstånd ska ha sökts och beviljats före inresan i Sverige. Bestämmelsen har justerats vid flera tillfällen för att uppnå en rimlig balans mellan den reglerade invandringen och möjligheten till undantag av praktiska och humanitära skäl och för att inte riskera rätten till familjeåterförening. Senast ändrades bestämmelserna den 1 juli 2010. Avsikten var då att göra det i högre grad möjligt för föräldrar och barn att beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning när de redan befinner sig i Sverige, om det står klart att uppehållstillstånd skulle ha beviljats om prövningen hade gjorts före inresan. De nya reglerna säger att konsekvenserna för ett barn av att skiljas från sin förälder särskilt ska beaktas vid bedömningen om uppehållstillstånd kan beviljas, med de avvägningar som en sådan bedömning innebär, trots att sökanden redan befinner sig i Sverige. Detta innebär dock ingen förändring av villkoren för uppehållstillstånd i sig, till exempel i fråga om familjeanknytning, identitet och så vidare.

Vad gäller passkravet vill jag lyfta fram att detta är grundläggande för kontroll av utlänningars inresa och vistelse i Sverige och en förutsättning för ordning och reda i invandringsreglerna.

Regeringen och Miljöpartiet har i ramöverenskommelsen om migrationspolitiken uppmärksammat att vissa grupper har särskilda svårigheter att uppfylla passkravet och kravet på klarlagd identitet i ärenden om familjeåterförening. Enligt ramöverenskommelsen ska regeringen därför, med utgångspunkt i principen om barnets bästa och rätten till familjeåterförening, hitta en lösning på problematiken kring kravet på pass och styrkt identitet i familjeåterföreningsfall.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.