Familjepolitik

Skriftlig fråga 2007/08:482 av Omanovic, Jasenko (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-13
Anmäld
2007-12-13
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga

2007/08:482 Familjepolitik

av Jasenko Omanovic (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Kristdemokraterna i Sverige har lyckats att göra det möjligt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag. Hur reglerna tolkas är oklart, liksom om familjerna kan använda pengarna också till att köpa barnpassningstjänster av utomstående. Det är klart däremot att denna politik är en återgång till gamla tider med en mamma hemma med barnen.

På andra håll i Europa avvecklas sådana system och man arbetar för modern och jämställd familjepolitik. Så sker exempelvis i Norge, där man har sett jämställdheten ta flera kliv tillbaka sedan vårdnadsbidraget infördes.

Också i Tyskland, med en kristdemokratisk sjubarnsmamma som familjeminister, går man åt motsatt riktning. Pappor premieras när de vill ta sin del av föräldraledigheten och man arbetar för dagis och allmän förskola enligt svensk modell.

Med anledning av detta vill jag fråga socialministern om han före sina ställningstaganden brukar inhämta erfarenheter från andra länder när han formar svensk familjepolitik.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:482 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:482 Familjepolitik

Socialminister Göran Hägglund

Jasenko Omanovic har frågat mig om jag före mina ställningstaganden brukar inhämta erfarenheter från andra länder när ny svensk familjepolitik formas.

Regeringen förbereder en familjereform som består av frivilligt kommunalt vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus, barnomsorgspeng och ökat pedagogiskt uppdrag i förskolan. Gemensamt för alla delar i reformen är att de syftar till att öka familjernas valfrihet och stärka föräldrarnas makt över sin livssituation. Både kvinnor och män ska kunna kombinera familjeliv med arbetsliv. För regeringen är det självklart att familjepolitiken bör underlätta för både kvinnor och män att ta ett aktivt och jämlikt ansvar för föräldraskapet.

Syftet med det förslag på vårdnadsbidrag som lämnas i promemorian Vårdnadsbidrag – familjepolitisk reform är att skapa ökad valfrihet för de föräldrar som önskar mer tid med sina små barn. Vårdnadsbidraget kommer att gå att kombinera med förvärvsarbete och ska kunna trappas av mot nyttjande av offentligt finansierad förskoleverksamhet. Detta gör det möjligt att på olika sätt kombinera vistelse i förskoleverksamhet och omsorg i hemmet med förvärvsarbete. Vårdnadsbidraget kan exempelvis utformas så att det skapar möjlighet för föräldrar att hämta sina barn lite tidigare från förskolan. Sammantaget skapar detta förbättrade förutsättningar för de svenska småbarnsföräldrarna.

Arbetet med att utforma det förslag till kommunalt vårdnadsbidrag som nu lämnats har innefattat åtskilliga frågor. En viktig fråga har varit att analysera hur vårdnadsbidraget ska samspela med andra ersättnings- och bidragssystem, så att vårdnadsbidraget inte innebär ett avgörande hinder att arbeta. En följd av denna analys är att ersättningar vid till exempel arbetslöshet, ålder eller i vissa fall arbetsoförmåga inte är kombinerbara med ett vårdnadsbidrag. Vi tar naturligtvis också lärdom av de erfarenheter som finns från våra grannländer om vårdnadsbidraget. I promemorian redovisas också hur vårdnadsbidragssystem i övriga nordiska länder fungerar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.