familjehem

Skriftlig fråga 2002/03:447 av Davidson, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-27
Anmäld
2003-01-28
Besvarad
2003-02-05
Svar anmält
2003-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 januari

Fråga 2002/03:447

av Inger Davidson (kd) till statsrådet Morgan Johansson om familjehem

Barn är beroende av sina föräldrars omsorger och föräldrar har ett ansvar för att kärleksfullt värna, vårda och uppfostra sina barn. Det finns dock föräldrar som av olika anledningar inte kan ta sitt ansvar utan alltför många barn lämnas därför utan den grundtrygghet som föräldrarna ska garantera. En liten grupp föräldrar kan på grund av till exempel missbruk eller svår psykisk sjukdom till och med utgöra ett hot mot barnets trygghet. För dessa barn måste samhället ta ett ansvar och ge dem ett nytt hem där de kan få omsorg och trygghet.

För de flesta barn som inte kan leva med sina föräldrar är familjehem en överlägsen form av vård jämfört med institutionsvård. Behovet av familjehem ökar men samtidigt har det blivit allt svårare att rekrytera nya familjer. Många föräldrar saknar tid och ork att ta emot ett extra barn i familjen och många vet inte vad familjehemsvård innebär. Kommunerna behöver stöd i arbetet med att rekrytera familjehem. Den tilltagande bristen på familjehem kräver åtgärder på både kort och lång sikt och på både nationell och kommunal nivå. Kristdemokraterna anser att en landsomfattande kampanj bör genomföras i syfte att informera om och öka rekryteringen till familjehemsvården.

Som en följd av det anförda frågar jag:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att på nationell nivå stödja kommunerna i arbetet med rekrytering av nya familjehem?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:447 besvarad av

den 5 februari

Svar på fråga 2002/03:447 om familjehem

Statsrådet Morgan Johansson

Inger Davidson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta på nationell nivå för att stödja kommunerna i arbetet med rekrytering av nya familjehem.

Jag håller med Inger Davidson om att samhället under vissa omständigheter måste ta ett ansvar och ge barn ett nytt hem där de kan få omsorg och trygghet. När samhället tar över det ansvaret måste samhället garantera att barns skiftande behov tillgodoses på ett bra sätt. Socialstyrelsen driver sedan mitten av 1990-talet projektet Barns behov i centrum. Syftet med projektet är att ge barn i familjehem samma livschanser som alla andra barn. Tanken är att Socialstyrelsen under innevarande år ska ha utvecklat ett system för utredningar, planering och uppföljning av barnavårdsärenden att erbjuda kommunerna. Det kommer också att finnas ett datoriserat informationssystem för utvärdering och verksamhetsplanering för kommunerna att tillgå.

Jag har med intresse tagit del av Riksdagens revisorers rapport om familjehemvården och de förslag som presenteras i den och ser att de följer tankar jag har om att förbättra den sociala barn- och ungdomsvården. I lagrådsremissen Stärkt skydd för barn i utsatta situationer m.m. som överlämnades till Lagrådet före jul föreslår regeringen bland annat att en utredning ska tillsättas med uppgift att genomföra en samlad analys av den sociala barn- och ungdomsvården och presentera förslag till en nationell handlingsplan. Några frågor som kommer att belysas är barn- och ungdomsvårdens inriktning och arbetsmetoder, dess organisation och ansvarsfördelning, kvalitet, kunskapsuppbyggnad, kompetens samt rättssäkerhet för att bättre kunna utnyttja befintliga resurser. Familjehemsfrågorna kommer givetvis att behandlas.

Som jag redovisat ovan har olika initiativ redan tagits som syftar till att långsiktigt förbättra den sociala barn- och ungdomsvården där även familjehemsvården ingår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.