familjeåterförening

Skriftlig fråga 2001/02:991 av Ek, Lena (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-04
Anmäld
2002-04-09
Besvarad
2002-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga 2001/02:991

av Lena Ek (c) till statsrådet Jan O Karlsson om familjeåterförening

Den flyktingpolitik som nu bedrivs i Sverige använder ett mycket ovanligt familjebegrepp. Familjeåterförening kan bara tillåtas för mamma, pappa och barn under 18 år. Ett gammalt par med alla barn och barnbarn i Sverige tillåts inte enligt nuvarande tillämpning av reglerna att stanna här. En sådan tillämpning av familjebegreppet verkar väldigt konstigt för många människor i vårt land.

Min fråga till statsrådet:

Avser statsrådet att vidta någon åtgärd för att ändra innebörden av begreppet "familjeåterförening"?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:991 besvarad av

den 10 april

Svar på fråga 2001/02:991 om familjeåterförening

Statsrådet Jan O Karlsson

Lena Ek har frågat mig om jag avser att vidta någon åtgärd för att ändra innebörden av begreppet familjeåterförening.

Familjeåterförening är i och för sig inte ett begrepp som används i utlänningslagen. Jag förstår emellertid att Lena Ek med sin fråga efterlyser större möjligheter att invandra för den som i rakt uppstigande led är släkt med en person som är bosatt i Sverige. Jag kan upplysa om att de svenska reglerna om anhöriginvandring inte bara gäller "mamma, pappa och barn under 18 år". Men möjligheterna är relativt begränsade. De är dock större än vad som följer av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och andra internationella överenskommelser.

Den parlamentariska Anhörigkommittén har nyligen på regeringens uppdrag i delbetänkandet Vår anhöriginvandring (SOU 2002:13) lagt förslag till förändringar av bestämmelserna om anhöriginvandring i utlänningslagen. Bl.a. behandlar kommittén frågan om äldre föräldrars möjlighet att få uppehållstillstånd. Betänkandet remissbehandlas under våren. Jag kan inte nu föregripa remissbehandlingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.