Falu gruva på Unescos världsarvslista

Skriftlig fråga 1998/99:66 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-13
Anmäld
1998-11-16
Besvarad
1998-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:66 av Kenneth Johansson (c) till kulturministern om Falu gruva på Unescos världsarvslista

den 12 november

Ekeskolan är en specialskola för blinda och synskadade barn med tilläggshandikapp, t.ex. hörselskada, autism, utvecklingsstörning eller rörelsehinder. I den s.k. FUNKIS-utredningen föreslås att Ekeskolans fasta skoldel skall läggas ned. Utredningen leddes av skolministern, i tidigare egenskap av riksdagsledamot. Förslaget om nedläggning har upprört många, inte minst föräldraföreningen på Ekeskolan. De konsekvenser som FUNKIS-utredningens förslag skulle få för berörda barn är oacceptabla. De skulle få sin vardag kraftigt försämrad. Därmed borde konsekvenserna vara oacceptabla för samhället i stort. Remisstiden för FUNKIS-utredningen gick ut den 2 november. I samband med detta uppvaktade Ekeskolans föräldraförening skolministern. "Jag vet ännu inte om ni pratar med rätt person", "Kanske kommer det här ärendet att hamna hos en annan minister", sade skolministern enligt tidningsuppgifter. Det är väl känt att den som vill påverka ett ärende bör lämna sina synpunkter och söka dialog med ansvarigt statsråd i god tid innan propositionen är skriven. Det är då viktiga synpunkter kan beaktas och värderas. Det är därför demokratiskt otillfredsställande att det föreligger oklarheter om vem som hanterar remissen om FUNKIS och den proposition, som är aviserad till i vår. Oklarheten har bekräftats när det moderata riksdagskansliet efterfrågat besked av departementet. Ett snabbt klarläggande är nödvändigt.

Hur avser regeringen att hantera remissen om FUNKIS-utredningen och den proposition som är aviserad till i vår?

 

den 13 november

den 13 november

Under en tid har det pågått ett arbete för att Falu gruva skall upptas på Unescos världsarvslista. Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun, Stora och många fler har engagerat sig i detta. Att komma med på världsarvslistan är betydelsefullt såväl av turistiska som andra skäl. Det vore mycket glädjande om ett positivt beslut kunde tas under industriminnesåret 1999.

Enligt uppgift handläggs frågan för närvarande av Riksantikvarieämbetet. Eftersom det är regeringen som tar ställning till eventuell nominering hos Unesco, vill jag fråga kulturministern:

Kommer kulturministern att medverka till att Falu gruva upptas på Unescos världsarvslista?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:66 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:66 om Falu gruva på Unescos världsarvslista
    Kulturminister Marita Ulvskog

den 19 november

Kenneth Johansson har frågat om jag kommer att medverka till att Falu gruva upptas på Unescos världsarvslista.

Enligt artikel 11 i 1972 års Unescokonvention om skydd för världens kultur- och naturarv skall anslutna stater lämna in förslag om kultur- och naturobjekt till Unescos världsarvskommitté, avsedda att tas upp för skydd på den s.k. världsarvslistan. Regeringen har uppdragit åt Riksantikvarieämbetet och Statens naturvårdsverk att till regeringen lämna förslag på sådana objekt som bör föreslås Unescos världsarvskommitté.

Falu gruva avspeglar och utgör en unik del av vårt lands industriella historia och utveckling. Området runt gruvan är en särpräglad miljö med stora kulturhistoriska värden. Jag är övertygad om att de flesta kan dela uppfattningen att Falu gruva är en värdefull del av vårt kulturarv som det är angeläget att skydda och bevara till kommande generationer. Jag känner till att Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen i Dalarnas län bereder frågan om Falu gruva skall föreslås som ett objekt att föra upp på världsarvslistan. Som statsråd har jag dock inte rätt att ingripa i myndigheternas beredningsprocess. Det ankommer i detta skede på Riksantikvarieämbetet att bedöma om Falu gruva bör komma i fråga för skydd enligt konventionen och att i så fall i bred samverkan med övriga berörda parter utarbeta ett förslag till nominering som regeringen har att ta ställning till.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.