Falsk matinformation

Skriftlig fråga 2017/18:846 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-23
Överlämnad
2018-02-26
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En tydlig innehållsmärkning av livsmedel hjälper konsumenter att göra informerade val. Det är ett kontrakt, mellan livsmedelsproducenten och konsumenten, som bör värnas. Dessutom är flera typer av märkning resultatet av livsmedelsbranschens egna ansträngningar.

Livsmedelsverket genomförde under hösten 2017 ett projekt i syfte att verifiera att angiven märkning på produkter med viltkött var rätt med avseende på djurslag. Detta innefattade färdigrätter, styckningsdetaljer, köttprodukter och köttberedningar som korv och paté. Granskningen mynnade ut i kontrollrapporten Djurslagsverifiering av köttvaror från vilt (rapportserie nr 3 år 2018).

Testerna visar några resultat som tyder på medvetet fusk, där alltså en annan arts DNA hittats i förpackningen än den som angetts i innehållsförteckningen. I tre fall av 44 kunde man inte hitta det djurslag som angavs på förpackningen – i andra fall handlade det snarare om otillräcklig rengöring i produktionsanläggningen.

Detta är allvarligt, inte bara för att det vilseleder konsumenter och kan leda till att man äter djurslag man inte avsett att äta, utan också för att ett fåtal aktörer äventyrar anseendet för en hel bransch. Viltkött är magert och fritt från antibiotika – egenskaper som efterfrågas av allt fler. Ska Sverige även fortsättningsvis ha högt anseende vad gäller livsmedelskvalitet bör detta tas på allvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att stärka förtroendet för svenska livsmedel inklusive viltkött, särskilt vad gäller kontroll, straffskalor och uppföljning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:846 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/01320/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:846 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Falsk matinformation

Jesper Skalberg Karlsson har frågat mig hur jag och regeringen avser att stärka förtroendet för svenska livsmedel inklusive viltkött, särskilt vad gäller kontroll, straffskalor och uppföljning.

Inledningsvis vill jag understryka att matfusk är oacceptabelt. Konsumenterna ska kunna lita på att den mat man köper är säker och att informationen som ges är korrekt. Ansvaret för att livsmedel som säljs är säkra och tillförlitligt märkta ligger på producenten.

I och med att vi har sett flera exempel på matfusk i Sverige vill regeringen ta hårdare tag mot matfusket och avser därför att lämna en proposition till riksdagen nu i mars med förslag om effektiva sanktioner i livsmedelskedjan.

Livsmedelsverkets särskilda insatser för att samordna arbetet med att motverka livsmedelsfusk kommer att fortsätta. Detta arbete har haft fokus på kompetenshöjande åtgärder i kontrollen. Jag bedömer att insatserna har varit ändamålsenliga. och lett till att livsmedelskontrollen i Sverige har blivit bättre på att upptäcka och stävja livsmedelsfusk.

Matfusk skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel. Därför är det mycket bra att våra kontrollmyndigheter nu utvecklar nya kontrollmetoder och genomför kontrollprojekt på detta område. Jag följer utvecklingen på området och kommer att överväga ytterligare åtgärder om det behövs.

Stockholm den 7 mars 2018

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.