Fakturabedragare

Skriftlig fråga 2007/08:1021 av Davidson, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-28
Anmäld
2008-03-28
Svar anmält
2008-04-02
Besvarad
2008-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga

2007/08:1021 Fakturabedragare

av Inger Davidson (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

På senare tid har problemet med kriminella företag som ”låser fast” småföretagare med halvfalska avtal åter aktualiserats. Det handlar om falska fakturor alternativt att de lurar kunden att ingå oskäliga avtal, ofta via telefon. Småföretagarna är rädda för att hamna hos kronofogden eftersom en betalningsanmärkning kan påverka såväl anseendet som kreditvärdigheten. De hamnar därför i en ohållbar situation. Polisen har svårt att få fast bedragarna, då det i varje enskilt fall handlar om för små belopp för att det ska kunna gå under brottrubriceringen bedrägeri, detta trots att det för den som drabbas kan vara nog så betungande.

Det behövs tydligare och starkare regler mot fakturaskojeri. Den svagare parten måste kunna skyddas och drabbade bör kunna få skadestånd för den skada de lidit. En ångervecka vid telefonförsäljning skulle också kunna lösa en del av problemet.

Med åberopande av det ovan anförda vill jag fråga vad justitieministern avser att göra för att fakturabedragarna stoppas.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1021 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 april

Svar på fråga

2007/08:1021 Fakturabedragare

Justitieminister Beatrice Ask

Inger Davidson har frågat mig vad jag avser att göra för att fakturabedragarna stoppas.

Till att börja med vill jag framhålla att den som sänder en bluffaktura normalt gör sig skyldig till ett brott. Den som drabbats kan därför göra en polisanmälan och i samband därmed, eller i annan ordning, framställa skadeståndsanspråk för den skada som uppkommit. Det är också enligt marknadsrättsliga regler förbjudet att tillställa någon bluffakturor och överträdelse av dessa regler leder många gånger till sanktioner. Dessutom ger lagstiftningen möjlighet att ingripa mot oskäliga avtalsvillkor, bland annat med stöd av 36 § avtalslagen. Lagstiftningen tar alltså tydligt avstånd från den här typen av verksamhet.

Antalet fall av fakturabedrägeri visar på en neråtgående trend. Svensk Handel har på sin hemsida valt att lägga ut uppgifter om företag som använder sig av oseriösa marknadsföringsåtgärder. Listan bör i stor utsträckning vara hämmande för blufföretagens verksamhet. Kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen UC AB, som är en av de största aktörerna på marknaden, avstår regelmässigt från att behandla uppgift om ansökan om betalningsföreläggande när sökanden tagits upp på Svensk Handels varningslista.

Om man inte kommer till rätta med det problem som Inger Davidson tar upp, är jag beredd att överväga ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.