Till innehåll på sidan

Extremism vid Arabiska bokmässan

Skriftlig fråga 2020/21:362 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Arabiska bokmässan är ett återkommande evenemang som har ägt rum i Malmö under åren. Evenemanget har fått ekonomiskt stöd av olika offentliga aktörer, inklusive Malmö stad och Statens kulturråd. Undertecknad har svårt att se varför det generellt ligger i svenska skattebetalares intresse att finansiera arabiska bokmässor, och en aktuell situation som har framkommit i oktober i år är att Malmö stad avbryter allt samarbete med den aktuella bokmässan med hänvisning till att den genom sin hemsida har spridit antisemitisk litteratur.

Studieförbundet Ibn Rushd, med kopplingar till det islamistiska Muslimska brödraskapet och som under lång tid har kritiserats hårt i samhällsdebatten, är tidigare anordnare av bokmässan och även i dagsläget en av bokmässans samarbetspartner. Mot den bakgrunden menar undertecknad att man inte bör vara särskilt förvånad över att extremism framkommer i anslutning till bokmässan.

I regeringens politik är det dessvärre ett stående inslag att offentligt ekonomiskt stöd går till islamism och andra sorters extremism, trots att regeringen hävdar att man tar frågan på allvar. Med tanke på att Statens kulturråd, en myndighet som Amanda Lind är ansvarig minister för, är medfinansiär till Arabiska bokmässan väcker det frågor om regeringens ansvar för att det ännu en gång har uppdagats att pengar från skattebetalarna avsedda för kulturverksamhet i stället går till att finansiera extremism.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att Statens kulturråd och andra myndigheter som hon är ansvarig för inte ska bidra till att underblåsa extremism på sätt likt det som här framhålls?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:362 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:362 av Jonas Andersson i Linköping (SD)
Extremism vid Arabiska bokmässan

Jonas Andersson i Linköping har frågat mig om vilka åtgärder jag vidtar för att Statens kulturråd och andra myndigheter som jag ansvarar för inte ska bidra till att underblåsa extremism på det sätt som brevet framhåller.

Principen om armlängds avstånd inom kulturpolitiken är en förutsättning och utgångspunkt för den statliga politiken på området. Regeringen beslutar om bidragsförordningar, och myndigheterna bedömer i enskilda bidragsärenden.

Statens kulturråd har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, verka för kulturens utveckling och tillgänglighet genom att fördela och följa upp statliga bidrag och genom andra främjande åtgärder.

Statens kulturråd fördelar b.la. bidrag till litterära evenemang och läsfrämjande insatser. Alla aktörer som får bidrag måste följa de villkor för bidraget som myndigheten fastställer. Bidragsmottagaren är b.la. skyldig att ge myndigheten information och svara på frågor som Statens kulturråd ställer i samband med uppföljning. I fallet om den Arabiska bokmässan utreder Statens kulturråd om aktören i fråga har brutit mot myndighetens bidragsvillkor. Som statsråd kan jag inte uttala mig om enskilda fall och hantering av enskilda bidragsärenden är således en fråga för myndigheten.

Stockholm den 18 november 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.