Exportstöd för kycklingkött

Skriftlig fråga 2005/06:1118 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-28
Anmäld
2006-03-06
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 februari

Fråga 2005/06:1118 av Sven-Erik Sjöstrand (v) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Exportstöd för kycklingkött

Svenska regeringen säger sig verka för en avveckling av EU:s exportbidrag. Trots detta har Sverige vid två tillfällen i år röstat för en höjning av exportstödet för fjäderfäkött.

Exportbidragen har höjts med 25 % i år på grund av Sveriges stöd. Exportbidragen har som syfte att minska det europeiska överskottet av jordbruksprodukter. Det är kraftigt ifrågasatt av utvecklingsländer och även inom unionen, bland andra Sverige.

Svenska regeringen har vid flera tillfällen lovat att man ska verka för ett avskaffande av exportstödet men verkligheten ser annorlunda ut. Det kan ju också finnas fler exportbidrag där Sverige kan ha bidragit med höjning. 

Jordbruksministern har tidigare gjort åtagande för att exportbidragen ska avskaffas.

Därför vill jag fråga jordbruksminister Ann-Christin Nykvist:

Avser ministern att verka för att exportstödet för kycklingkött avvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1118 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1118 om exportstöd för kycklingkött

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig om jag avser att verka för att exportstödet för kycklingkött avvecklas.

Precis som Sven-Erik Sjöstrand är regeringen emot att exportbidrag fortfarande är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken. Detta har vi vid många tillfällen deklarerat och den svenska positionen i frågan är väl känd. Sverige har även aktivt arbetat för att reformera jordbrukspolitiken i en riktning som möjliggör ett borttagande av exportbidragen. Den svenska regeringen har dessutom i WTO-förhandlingarna drivit denna linje framgångsrikt. Ett av resultaten från förhandlingarna i Hongkong var just överenskommelsen om att exportsubventioner ska avvecklas till 2013.

Inom den gemensamma jordbrukspolitiken finns dock exportbidragen fortfarande kvar och är ett av de instrument som ministerrådet ställt till kommissionens förfogande för att balansera marknaden för jordbruksprodukter som ett led i att uppfylla målen i Romfördraget.

Exportbidragen används för att utjämna prisskillnaden mellan EU-marknaden och världsmarknaden för en viss produkt. Genom detta kan sedan utbudet av varan på EU-marknaden balanseras. Det är i detta perspektiv som kommissionen föreslår förändringar av exportbidragen i sina förvaltande kommittéer. Sverige är ett av de länder som har den mest restriktiva hållningen till exportbidragen i dessa kommittéer. Hur Sverige röstar vid fastställandet av exportbidragen bedöms dock från fall till fall där flera aspekter måste tas i beaktande.

Alternativet till exportbidrag kan vara andra interventionsåtgärder som träder i kraft eller får andra konsekvenser som bedöms kunna medföra större negativa effekter än exportbidragen. Dessa överväganden leder ibland till att Sverige stöder en höjning av exportbidrag. Att Sverige gör överväganden från fall till fall är ett mer konstruktivt agerande och jag bedömer att Sverige därigenom har lättare att få gehör för ett restriktivt beviljande av exportbidrag än om Sverige exempelvis alltid skulle motsätta sig exportbidragshöjningar men acceptera exportbidragssänkningar, oavsett de bakomliggande marknadsfaktorerna.

Jag avser på detta sätt att fortsätta verka för ett restriktivt beviljande av exportbidrag inom ramen för förvaltningskommittéerna samtidigt som vi arbetar för fortsatta reformer av jordbrukspolitiken som möjliggör att överenskommelsen i Hongkong om ett fullständigt borttagande av exportsubventionerna kan hållas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.