export av levande djur

Skriftlig fråga 1999/2000:1025 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-25
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 1999/2000:1025

av Harald Nordlund (fp) till jordbruksminister Margareta Winberg om export av levande djur

I rådets förordning (EG) nr 1254/99, vilken trädde i kraft den 1 januari 2000, stadgas att utbetalning av exportbidrag för levande djur ska ske "på villkor att bestämmelserna i gemenskapens lagstiftning om djurens välfärd iakttas, särskilt skydd av djuren under transport" (artikel 33.9).

Av rådets direktiv (EG) 91/628 (ändrat genom rådets direktiv 95/29) följer bl.a. att medlemsstaterna ska se till att varje transportör inte transporterar eller låter transportera något djur under sådana förhållanden att det kan komma till skada eller orsakas onödigt lidande, att djuren inte ska bindas fast i hornen eller i nosringar, och att djuren vid transporter inte får lyftas i hornen, benen, svansen eller pälsen.

Reglerna till trots så avslöjar nu återigen europeiska TV-kanaler just detta olagliga beteende där djuren utsätts för en ofattbart grym, ovärdig och fullständigt oanständig behandling. Detta kan inte få fortsätta.

Vilka åtgärder är jordbruksministern beredd att vidta inom ramen för EU-samarbetet för att kontrollen och säkerställandet av nämnda djurskyddsvillkor efterlevs?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1025 besvarad av

den 31 maj

Svar på frågorna 1999/2000:996 om djurrättsskydd, 997 och 1033 om djurtransporter och 1025 om export av levande djur

Jordbruksminister Margareta Winberg

Marianne Carlström har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att komma till rätta med de missförhållanden som råder vid transport av djur i Europa och enskilda länders möjlighet att införa strängare regler. Marina Pettersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förhindra långa och plågsamma djurtransporter. Karin Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta så att EU:s direktiv vid djurtransporter efterlevs i samtliga medlemsländer. Vidare har Harald Nordlund frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta inom ramen för EU-samarbetet för att kontrollen och säkerställandet av nämnda djurskyddsvillkor efterlevs.

Jag har den 24 maj i år besvarat en fråga av Marietta de Pourbaix-Lundin om handeln med levande djur där jag konstaterar att det är uppenbart att EG:s regelverk inte alltid följs. Detta är självfallet helt oacceptabelt.

Det s.k. transportdirektivet som beslutades år 1991 och ändrades år 1995 är ett s.k. harmoniserat direktiv. Det innebär att de bestämmelser som antagits är gemensamma för alla medlemsstater. Skälet för detta är att underlätta handeln mellan medlemsstaterna. Det är därför inte tillåtet för enskilda medlemsländer att ha strängare regler avseende transporter som sker mellan EU-länder. Det är dock viktigt att komma ihåg att den film som presenterats av organisationen Compassion in World Farming skildrar transporter som inte är i närheten av att uppfylla de bestämmelser som är beslutade inom EU.

Som jag tidigare framhållit har Sverige deltagit aktivt och lagt fram konstruktiva förslag till förbättringar av djurskyddet inom EU vid arbetet med nya direktiv och förordningar. Vi fortsätter att i alla relevanta sammanhang försöka påverka övriga medlemsstater i EU till ytterligare begränsningar av långa djurtransporter och till att kontrollen och tillsynen av dessa ökar.

Ett stort problem enligt min uppfattning är att exportbidrag ges bl.a. vid export av levande djur till tredje land. Detta uppmuntrar producenter att sälja sina djur till avlägsna länder och medför långa transporter av djuren. Jag anser att det är viktigt att verka för avskaffandet av dessa bidrag.

Jag har uppmanat alla de övriga jordbruksministrarna att ta del av den aktuella filmen så att vi på kommande ministerrådsmöte kan diskutera frågan om djurtransporter. Min avsikt är att tillsammans med EU:s övriga jordbruksministrar finna en lösning på problemet med de brister som finns när det gäller hur bestämmelserna om transport av levande djur efterlevs och diskutera behovet av förstärkningar av EG-bestämmelserna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.